Egyórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Liszt Ferenc reptéren

Csütörtökön 13–14 óra között egyórás figyelmeztető sztrájkot hirdet a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Lurdy házban dolgozó Malév Zrt.-ben foglalkoztatott földi munkavállalók körében – közölte a Liga Szakszervezetek szerdán közleményben.

MNO
2011. 05. 11. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GSZSZ sztrájkegyeztető tárgyalásain az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. „Legfőbb követelésünkre, az alacsony keresetűek bérrendezésére azt a választ kaptuk, nincs lehetőség a keret, a bérek, a bértömeg emelésére, miközben a 2007. évi bónusz részt kifizetik a vezetőknek, és olyan jövedelem is kifizetésre kerül, aminek folyósítása, tartalma jogosan kifogásolható” – állítják a közleményben.

A szakszervezet úgy véli, hogy a meghirdetett figyelmeztető sztrájk a Malév utasainak várhatóan semmilyen kellemetlenséget sem okoz. Az utasoktól, ügyfelektől csupán a szimpátiát várják, mert – mint fogalmaznak – a földi, illetve háttér tevékenységeket is jól képzett, de sem anyagilag, sem erkölcsileg meg nem becsült munkavállalók, emberek végzik, akiknek a munkája erősen alulértékelt a cég egészén belül. Felhívják a figyelmet arra, hogy 2007 óta nem volt béremelés, még egyösszegű, az infláció miatti veszteséget kiegyenlítő mértékű sem.

A 2011. évi adóváltozásból eredő kiesést pedig csak a 2010 évi nettó keresetig kiegyenlítő módszerrel hajlandó a munkáltató megoldani. Ha túlórázik, vagy netán a helyettesítést elrendelik, és ezért többlet jövedelemre tesz szert a munkavállaló, máris elveszti a kompenzáció kapcsán részére adott összeget, ami maximum bruttó tízezer forint lehet. Erre az igen alacsony összegre sem kér a menedzsment bértömeg túllépési engedélyt a nemzeti fejlesztési minisztertől – hívják fel a figyelmet a közleményben.

„Azt viszont éppen a kompenzációs konzultáción elhangzott kérdés kapcsán tudtuk meg, hogy a reptéren szállongó híreszteléssel szemben a vezetőknek csak a 2007. évi egyéni teljesítményhez kötött és munkaszerződésükben szereplő prémium részösszeget kifizetik az idén három részletben, mivel lejár az elévülési idő és a munkáltató el kívánja kerülni, hogy vezetők bíróság útján érvényesítsék a követelhető összeget” – olvasható a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.