Együtt küzdenek a közös célért

Tandemnapot szervez az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, az eseményen látó és látássérült informatikusok együtt tekerhetnek át a Városligeten.

MNO
2011. 05. 11. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tegyük láthatóvá a világot„ – szól az alapítvány jelmondata, amely céljai népszerűsítése érdekében szervez Tandemnapot szombaton a budapesti Vakok Kertjében (Ajtósi Dürer sor és Hermina utca sarka).
A fővárosi önkormányzat által támogatott program érdekessége, hogy informatikai cégek vezetői és munkatársai, valamint látássérült informatikusok találkoznak, eszmét cserélnek, és közös kerékpározás során együtt küzdenek a „közös célért” – tájékoztattak a program szervezői.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) kezdeményezésére 2000 decemberében kezdte meg működését a társaság. „Alapítványunk a látássérültek számára kifejlesztett speciális képernyőolvasó- és nagyító szoftverek honosításában, forgalmazásában és adományozásában ért el komoly sikereket” – fogalmazott Szuhaj Mihály kuratóriumi elnök.

Az alapítvány az elmúlt tíz év alatt több mint 700 látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek és speciális szoftverek adományozásával, valamint közel 850-en jutottak térítésmentesen digitális diktafonhoz százmillió forintot meghaladó értékben. Ezenkívül pályázati úton az Optikai karakterfelismerő programot (OCR) is biztosítja a rászorulóknak a nonprofit szervezet. Speciális hardverek, hordozható Braille-kijelzők, digitális asztali és kézi nagyítók 30-50 százalékkal csökkentett árú értékesítését is felvállalta az alapítvány, a támogatáshoz a sérültség okán alanyi jogon juthatnak hozzá a gyengénlátók. A szervezetben dolgozók kétharmad részben megváltozott munkaképességűek, főként látássérültek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.