Eláraszthatja a máj a budai Várat

Főzőiskolával, gasztronómiai és zenei programokkal várja vendégeit ez I. Libamáj Napok – Királyi lakoma a budai Várban május 20–22. között.

MNO
2011. 05. 11. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár hivatalosan még nem hungarikum, a magyar gasztronómia híres, fontos része és az ünnepi asztalok csemegéje a libamáj. Az elmúlt években azonban a gazdasági válság és a különleges előállítás, a hizlalás, illetve tömés elleni kritikák hatására csökkent a hízott libamáj termelése Magyarországon.

A Magyar Lúdszövetség célja ezért a májusi programmal is a libamáj népszerűségének visszaállítása, a „téves ismeretek helyesbítése”, illetve az eljárással szembeni „előítéletek” ledöntése. A budai Várban a Savoyai Jenő teraszon a fesztivál ideje alatt reggel tíz és este tíz óra között várják a látogatókat. Mindhárom nap együtt lehet főzni az esemény házigazdájával, Buday Péter mesterszakáccsal, délelőttönként pedig Kozi, a TV Paprika műsorvezetője tart főzőiskolát a gyerekeknek. Esténként könnyűzenei koncertek szolgáltatják a zenét a finom falatok mellé.

Magyarországon 2010-ben mintegy 2,5 millió liba hízlalásával 1500 tonna libamájat állítottak elő – ebből 1242 tonnányi került exportra Franciaországba, Spanyolországba, Belgiumba és a környező országokba. Az első budavári libamájfesztivál kapcsán a termelők hangsúlyozzák: a libának sem a hízlalás, sem a tömés nem okoz sem fizikai fájdalmat, sem betegséget. Mint több madárfajnál, a libánál is az energiaraktározás természetes, fajra jellemző módja a májban való felhalmozódás – ez az emlősökkel ellentétben nem kóros elváltozás. És mivel ezeknek az állatoknak nincs lágy szájpadlása, ezért a tömés során sem alakul ki kellemetlen érzés – érvel a libatömő szakma.

Magyarországon a szakértők szerint is régi hagyományai vannak a libatartásnak és hizlalásnak, amelyet a legkorszerűbb módon, a legszigorúbb európai uniós állatvédelmi és termelési előírások betartásával, kíméletes technológiával végeznek – olvasható a szervezők közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.