Európa legnagyobbja ajánlatot tesz

Felvásárlási ajánlatot tesz a Volkswagen csoport (VW) a MAN német teherautó-gyártó vállalatra.

MNO
2011. 05. 09. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VW hétfőn 29,9 százalékról 30,47 százalékra növelte részesedését a MAN törzsrészvényeit tekintve, 30 százalék feletti tulajdonrész pedig a német jog alapján arra kötelezi a társaságot, hogy vételi ajánlatot tegyen valamennyi részvényesnek – áll a közleményben. A VW a MAN-törzsrészvényekért várhatóan 95 eurót, az elsőbbségi részvényekért nagyjából 60 eurót ajánl majd darabonként – áll a hétfőn kiadott közleményben. A társaság a MAN és a svéd Scania összeolvadását készíti elő a felvásárlással.

A VW a Scaniában az irányítási jogokat biztosító részesedéssel rendelkezik. Közleménye szerint a MAN, a Scania és a VW erőinek egyesítésével „integrált haszongépjármű-gyártó vállalatot” kíván létrehozni. A VW 13,76 milliárd euróra értékeli a MAN-t közleményben szereplő ár alapján. A megjelölt ár viszonylag alacsony, a MAN-törzsrészvény pénteki záró árától 1,6 százalékkal marad el, az elsőbbségi részvény árfolyamát tekintve pedig 14,2 százalékos a különbség. Elemzők szerint a VW ezzel széles mozgásteret nyitott a részvényesekkel folytatandó tárgyalásokhoz.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. Az autómárkák közül a névadó VW mellett az Audi, a Seat, a Skoda, a Bentley, a Bugatti és a Lamborghini tartozik hozzá, valamint a VW haszongépjárműveket gyártó részlege és a Scania. A cég a Porsche integrálásán is dolgozik, most pedig a MAN megszerzése felé tett újabb lépést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.