Ez megoldhatja az ország energiaproblémáját

A chilei kormány engedélyezte annak a Patagóniába tervezett óriási vízerőműrendszernek a megépítését, amelyet 50 év alatt kívánnak megvalósítani, és amely teljes üzemben Chile jelenlegi energiaigényének 20 százalékát biztosítja majd.

MNO
2011. 05. 10. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ két legvadabb folyóján, a Pascua és a Baker folyókon 3,2 milliárd dolláros költségvetéssel öt gát építését tervezik. A Santiagótól 1600 kilométerre délre található területen további négymilliárd dollárba kerül majd annak a nagyfeszültségű távvezetéknek a kiépítése, amely az erőművekben termelt energiát szállítja. A tervek szerint a teljes rendszer 2,75 gigawattnyi villamos energiával segíti csillapítani Chile növekvő energiaéhségét, amely az előrejelzések alapján 2025-re további 80 százalékkal növekszik.

A gátak megépítését – bár megújuló energiaforrásról van szó – a környezetvédők azért ellenzik, mert a jelentős természeti átalakítással járó beruházásból elsősorban a bányák energiaigényét kívánják fedezni. Egy áprilisi népszavazás eredménye szerint a lakosság 61 százaléka ellenzi a hegyi folyókat megzabolázó erőműrendszer megépítését és az ezzel járó 5900 hektáros terület elárasztását.

A HidroAysen névre keresztelt beruházásért felelős chilei Endesa és a spanyol Colbun SA vállalatoknak ennek ellenére sikerült meggyőzniük a döntéshozókat. A konzorcium szerint az erőművek tiszta és megújuló energiaforrást biztosítanak, és csak ezzel akadályozható meg, hogy még több széntüzelésű erőművet kelljen építeni. Az atomenergia hasznosítását pedig a legutóbbi japán katasztrófa után a chilei kormány sem tartja a vízenergiánál jobb választásnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.