Félmilliárdos a kár az üzemben

Legalább félmilliárd forintra becsülhető az a kár, amelyet az elmúlt éjszakai tűz okozott a Veszprém megyei Királyszentistvánon lévő hulladéklerakó és -feldolgozó üzemben – mondta Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/783310" target="_blank"><strong>• Sikerült megfékezni a lángokat Királyszentistvánon</strong></a>

MNO
2011. 05. 11. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromezer négyzetméter alapterületű tárolóban és feldolgozóban sok száz köbméternyi szilárd kommunális hulladék égett el, tönkrementek a tűzben a technológiai berendezések is – mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy a levegőbe nem került ki káros, mérgező anyag – a kommunális hulladék égése közben ilyen ritkán keletkezik –, de a megyei katasztrófavédelem veszélyelhárító egysége folyamatosan mérte és méri a levegő szennyezettségét. A hulladékkezelő közvetlen környezetében viszont a bűz nehezen elviselhető, a kiégett hatalmas csarnok és az elfeketedett szemétbálák látványa – futballpályányi területen szétterítve – lehangoló.

A tűzben megégett, megrongálódott egy rakodógép és egy teherautó is.

Czaun János elmondta: a hulladéklerakó és -feldolgozó átadás-átvételét mostanában intézték, a próbaüzeme zajlott, azaz még nem a társulás működtette a telephelyet. Mint mondta, szerda hajnalban az volt az első kérdése a kivitelező cég vezetőjéhez, hogy van-e a beruházásnak biztosítása, s erre igenlő választ kapott.

A 7,5 milliárd forintba kerülő, 14 hektárnyi területen létesített üzemegység (lerakó, szelektáló, feldolgozó) 158 település kommunális hulladékát fogadta és dolgozta fel; évente 120 ezer tonnányi szemét feldolgozására alkalmas, illetőleg ennek 60 százalékát újrahasznosítja a rendszer – tájékoztatta az önkormányzati konzorcium elnöke az MTI-t.

Czaun János szerint legalább fél év eltelik, mire a királyszentistváni feldolgozó újra hulladékot fogadhat. Hangsúlyozta, hogy a szemétszállítási szolgáltatás ezután is folyamatos lesz, a konzorciumban érdekelt 158 település kommunális hulladékát mostantól Ajkára, Veszprémbe és Zalahalápra szállítják. A tűz keletkezési oka egyelőre még ismeretlen, a vizsgálat tart – közölte Sztanke Zoltán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.