Folytatják a közvetítést

Az Öböl menti országok úgy döntöttek, hogy folytatják a közvetítést a jemeni válság rendezése érdekében, és ismét az országba küldik képviselőjüket.

MNO
2011. 05. 02. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válság rendezésében közvetítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak külügyminiszterei vasárnap tanácskoztak Rijádban. A Kuna hivatalos kuvaiti hírügynökség hétfőre virradóra jelentette: a külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy ismét Szanaába küldik a szervezet főtitkárát, Abdel-Latíf az-Zajánit, hogy tárgyaljon Ali Abdalláh Száleh jemeni elnökkel és az ellenzék képviselőivel.

A GCC-nek Szaúd-Arábia, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Bahrein és Omán a tagja. Zajáni szombaton járt Szanaabán, megpróbálta rávenni Szálehet, hogy írja alá a GCC hatalomátadási tervét, amelyre az ellenzék előzőleg áldását adta. Az ellenzéki pártok ezután közölték, hogy ebben az esetben ők sem vesznek részt a szaúdi fővárosban, vasárnapra vagy hétfőre tervezett ünnepélyes aláírási szertartáson. Zajáni dolgavégezetlenül utazott el Szanaából, a GCC pedig bejelentette vasárnap, hogy meghatározatlan időre elhalasztotta a jemeni válság megoldását. Egyelőre nem tudni, hogy a szervezet főtitkára mikor utazik újra a jemeni fővárosba.

A hatalomátadási megállapodás értelmében egy héten belül Szálehnek meg kell bíznia az ellenzéket a nemzeti megbékélési kormány megalakításával, egy hónappal később pedig érinthetetlenségének és büntethetetlenségének megőrzése mellett távozna a hatalomból. Jogköreit alelnökének adná át. Az alelnök az ezt követő két hónapon belül elnökválasztást írna ki. A parlament ezután új alkotmányt alkot, amelyet népszavazásra bocsátanak, majd parlamenti választásokat tartanak. Az iszlamistákból és baloldaliakból álló ellenzék pedig vállalta, hogy véget vet az utcai tüntetéseknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.