Fontos bejegyzést közölt Bugár Béla

Nemzetiségük vállalására biztatja a szlovákiai kisebbségek képviselőit Bugár Béla, a Híd magyar–szlovák párt elnöke, a pozsonyi parlament alelnöke.

MNO
2011. 05. 11. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közeleg a népszámlálás, amely azért számít nagy és fontos eseménynek, mert tízévente egyszer kerül rá sor. Sokan nincsenek tudatában annak, milyen nagy jelentőséggel bír ez az esemény a szlovákiai kisebbségek számára – írja a szlovákiai magyar politikus szerdai blogbejegyzésében. Rámutat, hogy „a népszámlálás eredményének igen sok vonzata van, a következő tíz évre meghatározza a nemzetiségi lét feltételeit. Ettől függenek majd további jogaink, lehetőségeink”.

„Ha kevesen vállaljuk nemzetiségünket, azaz a teljes lakosság számán belül kis százalékarányt érnek el a kisebbségek, kevesebb jog illet meg bennünket, mint amire valós létszámunk alapján jogosultak lennénk. Ez nem csupán országos szinten érvényes, hanem a kis közösségekben, akár egy falu közösségén belül is. Az, hogy jogunk lesz-e kisebbségi nyelven intézni hivatalos ügyeinket egy községházán vagy városi hivatalban, attól is függ, milyen százalékarányt ér el a magyarok, ruszinok, romák és a többi kisebbség létszáma az adott község vagy város lakosságán belül” – húzza alá Bugár. Kifejti: nem arra buzdít, hogy aki szlovák, vallja magát magyarnak, ruszinnak romának vagy más nemzetiségűnek. „Szó sincs róla” – jegyzi meg.

„Mindenki legyen büszke a saját nemzetére és nemzetiségére, származására és gyökereire. De egy kisebbségi család tagja magának és saját közösségének árt, ha a népszámlálás során másként nyilatkozik, mert ezzel mindannyiunk, az egész itteni nemzeti kisebbség jogait csorbítja. S ezen a népszámlálás eredménye után mi, politikusok sem fogunk tudni változtatni” – hangsúlyozza a politikus blogjában.

Szlovákiában az idei népszámlálás a május 21-i állapotokat fogja rögzíteni, a népszámlálási kérdőívek szétosztása május 13-án kezdődik. A kérdőívek az interneten is kitölthetők. A legutóbbi, 2001-ben megtartott szlovákiai népszámláláson 527 ezer személy vallotta magát magyarnak, 40 ezerrel kevesebb, mint 1991-ben. Szociológusok arra számítanak, hogy az idei népszámláláson akár félmillió alá is csökkenhet a szlovákiai magyarok száma.

A szlovákiai magyar szervezetek a népszámlálás előtt felvilágosító kampányt indítottak annak érdekében, hogy minél többen vállalják magyarságukat. Hasonló kampányt szerveztek a szlovákiai lengyelek is. A nemzetiségeken kívül az egyházak is kampányt indítottak, mert a hívők száma is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.