Gazdagodott a magyar–szlovák geopark

Elkészült a magyar–szlovák geopark részét képező Baglyaskő Természetvédelmi Látogatóközpont.

MNO
2011. 05. 11. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztést félmillió eurós projekttel valósította meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a magyar–szlovák–ukrán határon átnyúló szomszédsági program támogatásával – közölte az MTI-vel szerdán Paulikovics Ildikó, a BNPI oktatásszervezési referense. Tájékoztatása szerint a fél hektáros, védett területen kívül további 2,5 hektáron jön létre körbekerített közpark, amely szintén szabadon látogatható lesz.

A földtani látványosságok mellett olyan növénykert kialakítását is tervezik, ahol hazai őshonos fásszárú növényeket mutatnak be, és foglalkoznak a madárvédelemmel is – tette hozzá. A látogatóközpont fogadóépületében kiállítások és különböző szakmai programok mellett szakköröket és bemutatókat is tartanak majd, sőt oda költözik át a BNPI Nógrádi Tájegység irodája is.

A referens elmondta, hogy a természeti értékek bemutatását célzó geoparkos program révén Magyarország egy, Szlovákia pedig négy földtudományi bemutatóhellyel gazdagodik. Salgótarjánban Baglyaskő mellett épül meg a mucsényi geológiai bemutatóhely, Szlovákiában a tajti geológiai tanösvény, a ragyolci geológiai, illetve bronzkori régészeti kiállítóhely, a füleki vár kazamatáiban pedig paleontológiai egység jön létre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.