Így talán el tudnák csípni az „egészségügyi bűnözőket”

Együttműködési megállapodást kötött az egészségbiztosító által feltárt, büntetőjogi következménnyel járó ügyek gyors és hatékony kivizsgálása, illetve megelőzése érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Észak-alföldi Területi Hivatala és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

MNO
2011. 05. 11. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója és Fekete Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány szerdán írta alá Debrecenben. Az országban elsőként létrejött ilyen jellegű megállapodás szerint az együttműködés az OEP részéről a feltárt, az egészségkasszát érintő visszaélések ügyében szakszerűbb feljelentéseket, a rendőrség részéből gyorsabb eljárásokat eredményezhet – közölték az aláírást követő sajtótájékoztatón.

Sélleiné Márki Mária elmondta: a gyógyászati segédeszközökkel, kötszerekkel, vénycsalásokkal összefüggő, jelenleg felgöngyölítés alatt álló visszaélések milliárdos nagyságrendűek az országban. A főigazgató a hajdú-bihari példa alapján szeretné kiterjeszteni a rendőrséggel való együttműködést előbb az észak-alföldi régió mindhárom megyéjére, majd az egész ország területére, ezért felveszik a kapcsolatot az Országos Rendőr-főkapitánysággal. Fekete Csaba hozzátette: az együttműködés tapasztalatai kapcsán a jogalkotókat is tájékoztatni kívánják arról, hogy a jog eszközeivel miként lehet megelőzni az egészségügyi költségvetést érintő bűncselekményeket.

Az MTI érdeklődésére Gajdácsi József, az OEP egészségügyi főigazgató-helyettese elmondta: 2009-ben százas nagyságrendben tettek feljelentést az OEP ellenőrei, a kárérték megközelíti a 120 millió forintot. Közlése szerint egy-egy visszaélés több tíz millió forintos kárt is jelenthet, például egy növekedési hormon jogtalan felírásával. Ez nem feltétlenül orvosokat, hanem döntően vényhamisítókat érint – fűzte hozzá. Czifra Árpád, az OEP észak-alföldi hivatalának vezetője megjegyezte: térségükben az elmúlt két évben három ügy jutott el a feljelentésig, 25 millió forintos kárértékkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.