Javultak a vállalkozások kilátásai, az export húzza a gazdaságot

A vállalkozások megítélése szerint a kilátásaik javultak, de még mindig magas a bizonytalanság a jövőjüket illetően – hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön a kamara áprilisi konjunktúrafelmérésének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

MNO
2011. 05. 12. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) 2011. áprilisi konjunktúramutatója plusz 16,8 pontra nőtt a 2010. októberi plusz 10,4-ről. Parragh László kiemelte: a magyar gazdaságot továbbra is az export húzza, a legoptimistábban az exportra termelő, külföldi tulajdonú nagyvállalatok nyilatkoztak, míg a hazai piacra termelő mikrovállalkozások negatívan ítélik meg kilátásaikat.

Az MKIK elnöke rámutatott arra, hogy továbbra is a német gazdaság húzza a magyart, de míg korábban a magyar gazdaság bővülése követte a német növekedési ütemét, mostanra már kimutatható, hogy 2010 első-második negyedévétől egyre inkább elmarad a magyar gazdasági növekedési ütem a németétől. A kamara elnöke szerint a lemaradás részben annak tudható be, hogy a német export új külpiacokat talált a magas hozzáadott értéket képviselő termékeinek, míg a magyar vállalkozások nem tudnak lépést tartani a technológiai fejlődéssel.

A kamara 2011 áprilisában huszonhetedik alkalommal végezte el a konjunktúra felmérését, a megkeresett 14 ezer cégből 1803 válaszolt. A magyar kamarai felmérés részét képezi az Európai Kamarák Szövetsége (Eurochambres)14 millió vállalkozásra kiterjedő európai konjunktúravizsgálatának.

Parragh László elmondta, hogy az építőipar kivételével az ipari cégek kedvező várakozásokról számoltak be. A munkaerőpiac megmozdulását vetíti előre, hogy nőtt a létszámbővítést tervező cégek aránya 26 százalékra. A válaszadók 58 százaléka nem tervez változtatást a létszámban, 17 százaléka pedig leépítést jelez. Az építőiparral kapcsolatosan az MKIK elnöke megjegyezte: az építőipari cégek a lecsökkentett kapacitásukra is alacsony, 67,5 százalékos kihasználtságot jeleznek, a beruházások megindulása pedig egy 80-85 százalékos kapacitáskihasználtság után érezhető.

Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a javulás ellenére a részmutatók bizonytalanságot jeleznek, a GVI bizonytalansági értéke magasnak mondható szinten, 45,5 ponton áll az idei áprilisi felmérésben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.