Jó hírt közölt az EBRD elnöke

Tavaly kilábalt a recesszióból a kelet-közép-európai és az egykori szovjet térséghez tartozó közép-ázsiai országcsoport – mondta szerdán Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

MNO
2011. 05. 11. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Mirow, aki az EBRD május 20–21-én esedékes, Kazahsztánban rendezendő éves közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót a bank londoni székhelyén, kijelentette: a pénzintézet adatai szerint az EBRD működési térségének átlagos gazdasági növekedése tavaly 4,5 százalék körüli volt, és a bank közgazdászai az idei és a jövő évre is hozzávetőleg ilyen ütemű átlagos növekedést jósolnak az országcsoport egészére. Mirow szerint azonban még nem lehet tudni, hogy a bank tevékenységi területéhez tartozó legfejlettebb közép-európai EU-gazdaságok közül elsőként melyik tud majd végleg „leválni” az EBRD-finanszírozásról.

Az MTI kérdésére, hogy Görögország esetleges törlesztésképtelenné válása milyen hatást gyakorolhat az EBRD tevékenységi területére, főleg a Görögországgal szoros pénzügyi kapcsolatban álló térségi országokra, Mirow kijelentette: nem akar találgatásokba bocsátkozni a görög törlesztési leállásról. Hozzátette azonban, hogy az EBRD tavaly is „aktív” volt a görög bankok térségi érdekeltségeivel kapcsolatban, és készen áll újból „lépni”, ha likviditási és finanszírozási szempontból ez szükségessé válik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.