Kissé csökkent az infláció Kínában

Áprilisban kissé enyhült az infláció Kínában: a fogyasztói árak 5,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, mindenekelőtt az élelmiszerárak 11,5 százalékos emelkedése miatt.

MNO
2011. 05. 11. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban 32 havi csúcsra, 5,4 százalékra nőtt az infláció a világ immár második gazdasági nagyhatalmának gazdaságában. Miközben az Egyesült Államok és Európa azért küzd, hogy visszaszerezze gazdasági lendületét, Kína első számú gondja az, miként akadályozhatja meg, hogy a felpörgetett gazdaság elszabadítsa a fogyasztói árakat.

A magas inflációval véget érhet az a helyzet, amelyben Kína a világ olcsó műhelyének szerepét tölti be. Ha pedig a kormány inflációellenes intézkedései következtében a kínai gazdaság megtorpan, az a nemzetközi gazdaság kilátásaira is jelentősen kihat. Kínában az infláció a Peking számára kiemelten fontos társadalmi stabilitást is veszélyezteti – azóta, hogy Észak-Afrika és a Közel-Kelet autoriter kormányai népi felkelések célpontjává váltak, ez különösen kényes téma a vezetés számára – vélekednek az elemzők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.