Kitüntették a WikiLeaks alapítóját

Rangos ausztráliai kitüntetést kapott a WikiLeaks portál alapítója az emberi jogok érvényesítésében tanúsított „kivételes bátorságáért”.

MNO
2011. 05. 11. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julian Assange egykori számítógépes kalózt – akit Svédországban nemi erőszakkal vádolnak, s aki ellen Nagy-Britanniában kiadatási eljárás van folyamatban – a Sydney Békedíj arany medáljával tüntették ki szerdán. A díjat odaítélő alapítvány a kiszivárogtató portál alapítójának azt az eltökéltségét ismerte el, amellyel küzdött azért, hogy átláthatóbbá váljék a kormányok tevékenysége szerte a világon.

A kitüntetést tizennégy éve ítélik oda évente. Korábban csak három ember kapta meg az arany medált: a dalai láma, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök és Ikeda Daiszaku japán buddhista vezető. A WikiLeaks világszerte felháborodást váltott ki, és zavarba ejtette az amerikai kormányzatot azzal, hogy a nemzetközi helyzetet elemző titkos amerikai diplomáciai táviratok ezreit tette közzé. A portál az iraki és afganisztáni háborúval kapcsolatban is nyilvánosságra hozott több ezer dokumentumot.

A 39 éves Assange jelenleg házi őrizetben várja Nagy-Britanniában, hogy döntsenek a kiadatásáról. Assange tagadja, hogy 2010 augusztusában Svédországban nemi erőszakot követett el. Hívei szerint összeesküvés áldozata lett a WikiLeaks által közzétett dokumentumok miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.