Körültekintő eljárásra van szükség – Gyurcsány vádaskodik + Képriport

A Fidesz frakcióvezetője arra kérte a parlament mentelmi bizottságának fideszes tagjait, hogy a legnagyobb körültekintéssel járjanak el, mielőtt döntést hoznak Gyurcsány Ferenc szocialista képviselő, volt miniszterelnök mentelmi joga ügyében. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/781385" target="_blank"><strong>• „Állami kontroll nélkül veszi el az emberek pénzét”</strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/781113" target="_blank">• Sukoró-ügy: Gyurcsány senkit nem vádol, csak Orbánt + Videó</a></strong>

MNO
2011. 05. 02. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Lázár János Fidesz-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján közölte: tekintettel arra, hogy egy milliárdos bűncselekményről van szó, valamint arra, hogy a rendszerváltás óta még nem fordult elő, hogy egy ilyen típusú ügyben a legfőbb ügyész kezdeményezze egy volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését, alapos, körültekintő döntésre kérte a mentelmi bizottság fideszes tagjait. Hozzátette, a leghatározottabban visszautasítja azt a feltételezést, amely szerint a kormányoldal nyomást akarna gyakorolni az ügyészségre. Emlékeztetett, a feljelentést az LMP tette.

„Meg kell találni azt a felelőst, aki ezt a kárt okozta”

Szerinte egy hónapig is eltarthat a vita a testületben. Megjegyezte, mint mindenkit, így Gyurcsány Ferencet is megilleti az ártatlanság vélelme, „mi ezt tiszteletben is kívánjuk tartani”. Arra a kérdésre, hogy személyes véleménye szerint fel kellene-e függeszteni a mentelmi jogot, a frakcióvezető úgy válaszolt: az álláspontját a mentelmi bizottság javaslata után alakítja ki. Azt azonban elgondolkodtatónak tartja – folytatta –, hogy senki nem vitatja, hogy az alapügyben, a sukorói beruházás ügyében kár érte a magyar államot. „Meg kell találni azt a felelőst, aki ezt a kárt okozta” – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc közölte, lemond mentelmi jogáról, Lázár János azt mondta: a mentelmi jog nem a képviselőé, arra pedig az Országgyűlésnek van joga, hogy mérlegelje annak felfüggesztését vagy fenntartását.

Gyurcsány aggódik, hogy fény derül az igazságra


Gyurcsány Ferenc szerint szakmailag megalapozatlan, politikailag elfogult az ügyészség gyanúja, hogy a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben hivatali visszaélést követett el. A volt miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón abszurdnak nevezte az ügyészség gyanúját, az eljárást pedig tisztességtelennek.

Hangsúlyozta: együttműködik az ügyészséggel, de nem titkolja, hogy Orbán Viktor meghosszabbított karjaként tekint az ügyben eljáró ügyészekre. Azzal kapcsolatban, hogy 2009 októberében Schiffer András jelentette fel, elmondta: véleménye szerint az ellene induló eljárás mögött nem az LMP frakcióvezetője, hanem a jelenlegi hatalom áll. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor „a radikális jobboldal követelésére” börtönbe akarja küldeni.

Gyurcsány megismételte, mentelmi jogának felfüggesztését kéri, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza. Azt is mondta: a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban a jogszabályokat betartva, az ország érdekét szolgálva járt el, és ezt be is fogja bizonyítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.