Követik Miskolcot és a fővárost

Környezetvédelmi szempontokat érvényesítő, úgynevezett zöld beszerzési terv készül Szekszárdon, a tervet elsőként a tolnai megyeszékhely polgármesteri hivatalában vezethetik be.

MNO
2011. 05. 10. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden, a szekszárdi közgyűlés gazdasági bizottsága előtt ismertetett koncepció szerint egyelőre az irodaszerek, háztartási berendezések és a világítástechnikai elemek beszerzésénél vennék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, és a beszerzésért felelős munkatársaknak akkreditált képzést szerveznek.

Diófási Orsolya, a koncepció kidolgozója felhívta a figyelmet: nem a berendezések lecseréléséről van szó, hanem arról, hogy a vásárlások során a beszerzési árral szemben a termék életciklusára vetített költséget veszik figyelembe. A szakember szerint az ilyen beszerzés összességében fél százalékkal drágább, mint a hagyományos, az energiahatékony berendezésekkel azonban 20-40 százalékos megtakarítást lehet elérni.

Önkormányzati zöld beszerzési terv Magyarországon eddig csak a fővárosban és Miskolcon készült – tette hozzá a szaktanácsadó, megjegyezve, hogy az üzleti szférában jóval nagyobb az igény a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére. Az uniós tagállamok közül Nagy-Bitanniában, Hollandiában és Németországban ötven százalék felett van a zöld beszerzések aránya – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.