Következetesen betartott pénzügyi rendszerre van szükség

Az egyedi, diszkrecionális döntések helyett következetesen betartott fiskális szabályrendszerre van szükség Magyarországon, ez teremtheti meg a tartós hitelességet – mutatott rá Kopits György, a Költségvetési Tanács korábbi elnöke a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott szerdai előadásában.

MNO
2011. 05. 11. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kopits György szerint az új kormányt a pénzügyi piacok kedvező várakozásokkal fogadták, a kabinet első hónapjait azonban „rögtönzések és az átláthatóság komoly hiánya” jellemezte, aminek következtében nőttek az ország kockázati felárai. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a Széll Kálmán-tervet pozitívan fogadták a piacok, és ennek köszönhető a felár némi mérséklődése.

A szabályhoz kötött költségvetési politika ellenőrzésére nagyon hasznos egy hazai keletkezésű és tulajdonú, pártsemleges, elszámoltatható felügyelő szerv létrehozása – hangsúlyozta a szakember az MTA gazdaság- és jogtudományok osztályának tudományos ülésén, melyet az Akadémia májusi közgyűléséhez kapcsolódva rendeztek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.