Lemondása után is kormányfő marad Radicová

Ha május 17-én Dobroslav Trnkát választják főügyésznek, Iveta Radicová miniszterelnök lemond. Jozef Vozár alkotmányjogász szerint viszont ennek ellenére továbbra is ő vezetné az országot az új kormány hivatalba lépéséig.

MNO
2011. 05. 10. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha lemondana, az államfő valakit megbízna a kormányalakítással. Ám amíg nem sikerül új kormányt alakítani, ügyvezető kormányként a régi kabinet vezetné az országot” – véli a tudományos akadémia munkatársa. Ha Radicová lemond, Ivan Gasparovicnak azt el kell fogadnia. Az ő belátásán múlik, ezután kit bízna meg kormányalakítással, ám bevett szokás, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező párt jelöltjét – tette hozzá a jogtudós. Ha a parlament nem szavaz bizalmat az új kormánynak, a köztársasági elnök további politikust bízhat meg az új kabinet tető alá hozásával. Ha hat hónapon belül sem sikerül olyan kormányt kinevezni, amely bírja a parlament bizalmát, az államfő új választásokat írhat ki.

Radicová hivatalosan másodszor fenyeget lemondással, első alkalommal is a főügyészválasztás volt a tét. Decemberben egy voks híján Trnkát választotta a parlament újra főügyésznek. Az ügyészség legutóbbi vezetője és az akkori sikertelen kormánypárti jelölt, Jozef Centés jövő héten ismét összecsap. A kormánypártok megegyezése szerint ezúttal nem ellenőrzik, a honatyák hogyan szavaznak, nehogy a „voksfényképezést” ismét meg lehessen támadni az alkotmánybíróságon.

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.