Lemondott a cseh miniszterelnök-helyettes

Radek John, a cseh kormány miniszterelnök-helyettese és a Közügyek (VV) párt elnöke szerdán bejelentette, hogy távozik kormányzati tisztségéből.

MNO
2011. 05. 11. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem érzékelek konkrét támogatást” – indokolta döntését John, aki korábban belügyminiszter volt, s új, miniszterelnök-helyettesi tisztségében a korrupció elleni harcot szervezte és irányította volna. John szerint mindenki sokat beszél a korrupció elleni harc szükségességéről, de amikor konkrét tettekre és intézkedésekre van szükség, senki sem támogatja azokat. „Felkértem a kormányfőt, hogy továbbítsa lemondásomat a köztársasági elnöknek” – mondta újságíróknak John. A politikus néhány hete vette át új tisztségét, s már csapata összeállításakor nyílt vitába keveredett Petr Necas kormányfővel, aki kifogásokat emelt több munkatárs személyével kapcsolatban.

Johnt délután fogadta Václav Klaus államfő is. „A kormány törékeny szövetség, ha bármiféle kő kiesik belőle, az nyugtalanító” – mondta Klaus újságíróknak. „Úgy vélem, hogy a helyzet (a kormányban) már tarthatatlan” – jelentette ki John, aki a legkisebb koalíciós párt elnöke. Leszögezte: meggyőződése, hogy személyi változások nélkül a mai kormány képtelen keresztülvinni és a közvéleménynek megmagyarázni a szükséges reformokat s azok jelentőségét. Hozzátette: véleményét elmondta az államfőnek is.

Csehország néhány hete kormányválságon ment keresztül, amelyet Vít Bárta, a Közügyek alelnökének, közlekedési miniszternek a korrupciógyanús ügyei váltottak ki. Bárta tagadta a vádakat, de lemondott tisztségéről. Azt állítja, hogy tisztázni fogja magát, s visszatér. Petr Necas a Bárta körül kialakult botrányt arra használta ki, hogy Johnt, a Közügyek elnökét is menessze belügyminiszteri tisztségéből. A Közügyek elégedetlen a problémák rendezésének módjával, s nem zárja ki, hogy a közeljövőben kilép a koalícióból és a kormányból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.