Lovasi latin himnuszokat énekel, Kiss Tibi fest az Ördögkatlanon

A gazdasági nehézségek ellenére negyedik alkalommal is megrendezik az Ördögkatlan fesztivált. A szervezők izgulnak, hogy „kijönnek-e nullára”, de a minőségből nem engednek. A fellépők névsora impozáns, többek között lesz Quimby, Kiscsillag, Ferenczi György és a Rackajam, Tiger Lillies, Berecz András és Budapest Bár is. A zene mellett gyerek- és képzőművészeti programokkal is várják az érdeklődőket, de színpadra lépnek a Bárka színészei, a beregszászi színház művészei és Törőcsik Mari is.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/729807" target="_blank"><strong>• Az ördög elment, az élmény megmarad + Videók</strong></a>

Bittner Levente
2011. 05. 10. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 3. és 7. között újra várja a kultúra szerelmeseit Baranya megyében az Ördögkatlan fesztivál. Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya festői szépségű vidéke a szoborparkkal és a Vylyan terasszal kiegészülve sorozatban negyedik alkalommal ad otthont a Művészetek Völgye Bárka Kikötőjéből kinőtt összművészeti fesztiválnak.

Nem az anyagi haszonszerzés határozza meg a program kialakítását – jelentették ki a főszervezők, Bérczes László és Kiss Mónika a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján. Mint Bérczes László elmondta, bár „szegény fesztivált” akartak létrehozni, idén különösen izgulniuk kell, hogy „kijönnek-e nullára”. Ha rock- vagy gasztronómiai fesztivált szerveznének, könnyebb helyzetben lennének, de a kezdetektől ragaszkodtak ahhoz, hogy minden műfaj meg tudjon jelenni – tette hozzá. Be akarják bizonyítani, hogy ebben „a kulturálisan ócskuló világban vannak emberek, akikben valódi igény van a minőségre”. Optimistán azért hozzátette: ha jó idő lesz, remélhetőleg nincs miért izgulni. Tavaly az öt nap alatt 25 ezren vettek részt a programokon, de sikerült megőrizni az ártatlanságot, a személyességet, a cél továbbra is az „emberi lépték megtartása” – hangsúlyozták a szervezők.

Hiányoznak a támogatók

A fesztivál költségvetése a tavalyi 43-45 millió forint után idén várhatóan 36-37 millió körül lesz. Ennek alapját a pályázati pénzek és a jegyeladások adják, ezek biztosan állnak – ismertette az anyagi helyzetet Bérczes László. Utóbbi a költségvetés felét „szállította” 2010-ben. Bérczes László szerint, ahol baj van, az a harmadik láb, a szponzorok része. Nem tudnak-tudtak jelentős támogatókat megnyerni, mindenhol visszautasították őket.

2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat részeként tízmillió forintos támogatást kaptak, ez idén értelemszerűen hiányzik. A Nemzeti Kulturális Alap nagyrendezvényeket támogató pályázatát idén nem írták ki (ebből 13 millió forinttal részesültek tavaly), viszont a miniszteri keretből 15 millió forintot kapnak. A költségekhez a falvak is hozzájárulnak, Bérczes László szerint már-már lehetőségeiket meghaladóan. Településenként körülbelül félmillió forintot adnak, de rengeteg munkával segítik a fesztivál sikerét – tette hozzá. Nem is szeretnék, ha nagyobb áldozatot kellene vállalniuk, annak viszont örülnek, hogy ez a pénz azért valamiképp visszaforog a településekre. Ezzel kapcsolatban Imre Lászlóné, az Ördögkatlan Egyesület tagja megjegyezte, óriási érdeklődést tapasztalnak mindenfelé, ráadásul a helyiek is nagyon várják már a fesztivált.

Díszvendégek fontos szerepben

A pénzhiány azonban nem látszódhat meg a programok minőségén – vallják. A részletekről szólva Bérczes László elmondta: érkezik a brit Tiger Lillies, akik nemcsak remek zenészek, de nagyszerű bohócok is, de különös izgalommal várják Dresch Mihály és Lajkó Félix közös produkcióját is. Az Ördögkatlan fesztivál különlegessége, hogy minden évben jelentős szerepet játszanak a díszvendégek. – Nem elég, hogy felbukkannak ezek a nagy nevek a katlanban, de szeretnénk, ha több műfajban is megnyilvánulnának – mondta Kiss Mónika. Hogy mindenki közelebbről is megismerkedhessen velük, a díszvendégek mindegyikével pódiumbeszélgetést rendeznek.

Ezenkívül Berecz András mesét mond és zenél is. Lovasi András a vasárnapi fesztiválzáró koncerten a Kiscsillaggal lép fel, de az új lemezzel jelentkező Budapest Bár színeiben is színpadra lép. Igazi különlegességként a Sator Quartettel középkori latin himnuszokat énekel, később megzenésített Lackfi-verseket is előad, és a már hagyományos épületfestésben is részt vesz, Kiss Tibivel és Cseh Andrással. Korniss Péter fotóművész – aki a fesztivál idején ünnepli 74. születésnapját – Kötődés című tárlatát egyenesen Nürnbergből hozza a Vylyan teraszra. Törőcsik Mari – aki az azóta elhunyt Cseh Tamással együtt a fesztivál védnöke – a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal közösen lép színpadra. Mint Bérczes László fogalmazott, a védnökség amellett, hogy nagy megtiszteltetés számukra, felelősség is, hiszen „nem csinálhatnak akármit”. Rendszeresen meghívnak egy-egy határon túli magyar régiót, idén Háromszék és a Délvidék után Kárpátalja a soros.

Kedvezményes bérletek

A programok egész nap tartanak, a cél az összes korosztály megszólítása. Így lesz bábszínház, gyerekkoncert és gyerek-szín-játék is. A komolyzenére vágyókat többek között templomi Liszt-koncertek várják majd. A beregszásziak előadásában megtekinthető majd a Három nővér is, de lesz buszszínház és Mulatság is. Kisharsány a „Mediawawe” felségterülete lesz. Hartyándi Jenő igazgató úgy fogalmazott: hálás azért, hogy teljesen szabad kezet kapnak, „ilyen máshol nincs Magyarországon”. Szeretnék a helyieket is bevonni a programokba, közben pedig ízelítőt adni a nemzetközi művészet friss irányaiból.

Május elseje óta kaphatók a bérletek, a helyszínen 11 ezer forintba kerülő ötnapos jegy elővételben jelentős kedvezménnyel kapható: június 24-ig 8000, augusztus 3-ig pedig 9000 forintot kérnek érte. A napijegyek 3500 forintba kerülnek majd, újdonság, hogy idén hétvégi jegy is váltható, 9000 forintért. A helyiek jelképes áron, 1500 forintért juthatnak bérlethez. További információk a fesztivál honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.