Már ötezer tagja van a vallásbanknak, melyet zár sem véd

A világ legkevésbé őrzött bankja egy indiai: nemhogy biztonsági ajtók, hanem még zárhatóak sincsenek benne, mivel a betétek Ram isten nevéből állnak.

MNO
2011. 05. 11. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyfeleknek százezerszer kell leírniuk a Ram szót, hogy betétesek lehessenek – már vannak vagy ötezren. A bank neve Ram Ram. Kamattal nem kecsegteti betéteseit, de azzal igen, hogy Ram – más írásmóddal: Ráma – segít nekik a boldogulásban, és ettől lelkük is nyugodtabb lesz.

A jámborság bankja 25 éve működik Uttar Pradésh államban, mindössze egyetlen helyiségben. Elfogad mindenféle, Ram nevével ellátott fecnit betétként, cigarettapapírtól kezdve régi újságig, bár alapítója, Lovelesh Tevári az utóbbi időben a célnak megfelelőbb jegyzettömbbel áll ügyfelei rendelkezésére. Akadnak köztük hivatalnokok, politikusok, bírák, de a krikett indiai szupersztárjának, Guatam Gambhirnak az apja is betétes.

A vallásbank alapszabálya, hogy a vallás nem akadály: nem kötelező a hindu hit, lehet a betétes muzulmán, szikh, keresztény. Nyelvi korlátok sincsenek, elég, ha az ügyfél saját anyanyelvén írja le Ram nevét. A betétállomány folyamatosan gyarapszik, de félévente teljesen kiürül bank. A cédulák tömkelegét ugyanis elviszik Ajodhja templomába, arra a helyre, ahol Ram született. A bank egyre népszerűbb, olyannyira, hogy újabban már két fiókja is nyílt más városokban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.