Már több mint 90 ezren csatlakoztak az országos akcióhoz

Országos, önkéntes lakossági szemétgyűjtő akciót szerveznek május 21-én, szombaton; a Teszedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű kezdeményezéshez már több mint 90 ezren csatlakoztak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781074" target="_blank"><strong>• Kitakarítják a szemetet az országból</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/779382" target="_blank"><strong>• Magyarország történetének legnagyobb önkéntes akciója lehet</strong></a>

MNO
2011. 05. 10. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény miskolci, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság székhelyén tartott sajtótájékoztatóján Vért András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kommunikációs tanácsadója kedden azt mondta: hatalmas a feladat, hiszen a hulladéklerakóknak és -kezelőknek ezen az egy napon kell befogadniuk és ártalmatlanítaniuk az összeszedett szemetet. Ennek a költségvonzata is tetemes, tehát az akciónak már önmagában is nagy a sikere, mivel az országban működő 71 lerakó is a feladat mellé állt.

Emlékeztetett arra, hogy 2011 az önkéntesség európai éve. Ebből az alkalomból szervezték – a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) – a nagyszabású, önkéntes hulladékgyűjtési akciót, az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA), valamint a megyei önkéntes centrumok (öc) és a vízügyi igazgatóságok koordinálásával. Kitért arra, hogy május 21-én az egész országot mozgósítani kívánják, önkéntesek, baráti társaságok, lakóközösségek, civil szervezetek, iskolák, önkormányzatok és vállalatok sokaságának bevonásával.

Hangsúlyozta: azért kérte a vízügyi igazgatóságokat a koordináló szerepre – a rendkívüli nehéz, árvíz utáni helyzetek ellenére is –, mert ők azok, akik a legnagyobb infrastruktúrával rendelkeznek, és a nemzeti parkok szakértelmével karöltve közösen szervezik meg a feladatokat az akció sikere érdekében. Mint mondta, a Teszedd! szerethető, „jó értelemben véve ökumenikus akció, politikamentes”. A vízügyi igazgatóságok, környezetvédelmi felügyelőségek, a települések, önkormányzatok is nagy hagyományokkal rendelkeznek a szemétszedés kapcsán, de ez az esemény kiemelten fontos, hiszen ez az első, egy napra összpontosított, országos szervezésű kezdeményezés, ennek alapján kiderül, mennyi hulladékot tudnak közösen összegyűjteni.

Borsod-Abaúj-Zemplénből eddig 2069-en jelentkeztek, ezek között vannak magánszemélyek, önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók. Heves megyéből 1667-en regisztráltak eddig, de a jelentkezésnek nincs vége, ugyanis a kampány jelenleg is tart.

Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője beszámolt arról, hogy árvizek után a külföldi árterekről elsősorban kommunális hulladékok tömege érkezik a vízfolyásokon, ez pedig nemcsak esztétikai kérdés. Az egyik legnagyobb hulladékszennyezés 2004-ben vonult le a Tiszán, amelyet az intenzív áradás miatt csak a Tisza Tokaj alatti szakaszán uszályokból összeállított mederzár kialakításával sikerült felfogni és kiszedni a folyóból. Akkor több mint 2400 köbméternyi kommunális hulladékot – elsősorban uszadékfát és PET palackot – távolítottak el – részletezte.

A május 21-i akcióra a vízügyi igazgatóság – partnereivel együtt – összeállított egy hulladéktérképet, amely csaknem hetven helyszínen mintegy 2500 köbméter illegálisan lerakott hulladékot jelöl, volumenében mindez megközelíti, sőt meghaladhatja a 2004-ben eltávolított mennyiséget – jegyezte meg az igazgató.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.