Meghalt az Eichmann-per főbírája

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt az Eichmann-per főbírája vasárnap, az izraeli holokausztemléknapon.

MNO
2011. 05. 02. 6:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Móse Landau halálának hírét az izraeli kormány jelentette be vasárnap este. Landau 1912-ben született Gdanskban, s a londoni egyetemen tanult jogot. 1933-ban, a zsidó állam létrejötte előtt 15 évvel települt át Palesztinába. Landau 1953-ban lett az izraeli legfelső bíróság tagja, majd megbízták azzal, hogy egy háromtagú bíróság élén ítélkezzen a zsidódeportálások egyik főszervezője, Adolf Eichmann felett. Az Eichmann-per után a legfelső bíróság elnökévé nevezték ki.

Az Eichmann-pert élőben közvetítette az izraeli rádió, és az ottani közvélemény nagy érdeklődéssel követte nyomon az ötven éve lefolytatott bírósági eljárást. A per lényegesen megváltoztatta a holokauszt-túlélőkhöz való viszonyulást, sokakban ugyanis csak ekkor tudatosult, hogy milyen borzalmakat éltek át az európai zsidók a vészkorszakban. Móse Landau vasárnap hunyt el, azon a napon, amikor Izraelben megtartották a holokauszt emléknapját a II. világháború idején meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére.

A „végső megoldás” egyik fő végrehajtója, Adolf Eichmann a háború után Argentínába menekült. 1960-ban három izraeli ügynök elrabolta, és különgéppel Izraelbe szállította. Jeruzsálemben bíróság elé állították. Adolf Eichmannt 1961. december 15-én kötél általi halálra ítélték, az ítéletet 1962. május 31-én hajtották végre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.