Megkezdődött a fagykárok felmérése

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közreműködésével megkezdte a fagykárok felmérését az érintett településeken – közölte a tárca az MTI-vel hétfőn. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/782851" target="_blank">• Fagykár: kötelező biztosítást javasolnak a termelőknek is</a></strong>

MNO
2011. 05. 09. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint a károsult termelők a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerhez fordulhatnak jégeső-, fagy-, belvíz- és aszálykár esetén. A káreseményt a megyei kormányhivataloknál 15 napon belül kell bejelenteni. A vidékfejlesztési tárca szerint a gazdáknak nyújtott segítséget a 2011-ben befolyt befizetésekből és az ahhoz kapcsolódó költségvetési kiegészítésből létrejött kárenyhítési alapból lehet kifizetni 2012 év elején, miután a 2011-ben keletkezett összes elemi kárt összesítették. Azok a károsult termelők, akik még nem tagjai a kárenyhítési rendszernek, május 15-ig csatlakozhatnak az alaphoz – hívja fel a figyelmet a szaktárca.

A minisztérium levélben keresi meg az agrárbiztosításban érintett biztosítótársaságokat, hogy minél gyorsabban mérjék fel a károkat, és fizessék ki a veszteségeket a biztosítással rendelkező gazdálkodóknak. A közlemény rámutat: a károsult gazdálkodók igénybe vehetik továbbá az Agrár forgóeszköz vis maior hitelprogramot, amelynek eredeti, hatmilliárd forintos keretét a kormány a hasonló helyzetek kezelésére a közelmúltban további ötmilliárddal megemelte. A kedvező kamatozású, hároméves futamidejű és meglévő hitel kiváltására is felhasználható hitel a károsodott ültetvények esetében hektáronként legfeljebb ötszázezer forint vehető fel – olvasható a vidékfejlesztési tárca közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.