Megugrott a szlovák bankok profitja

A szlovákiai bankok összesített adózott nyeresége az idei első negyedévben 174,69 millió eurót tett ki, ami éves szinten ötvenszázalékos növekedés – közölte a szlovák nemzeti bank.

MNO
2011. 05. 02. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank elemzése szerint a pénzintézetek kamatokból származó bevételei az előző évhez képest 8,2 százalékkal, 437,42 millió euróra emelkedtek. Nyereséges volt a CSOB és az UniCredit Bank is az idei első negyedévben – közölték a pénzintézetek. A CSOB pénzügyi csoport az első három hónapban majdnem húszmillió euró adózott nyereséget könyvelt el, ami éves szinten 69 százalékos növekedés. A kamat utáni nettó bevétel 9,5 százalékkal csökkent, 45,73 millió euróra.

Az illetékekből és a jutalékokból származó bevétel 8,3 százalékkal, 9,72 millió euróra emelkedett. Az üzemeltetési költségek 1,8 millió euróval, 36,8 millió euróra emelkedtek. A különböző korrekciókra és a tartalékokra kiadott összeg éves szinten 15,17 millió euróról 0,7 millió euróra csökkent. A bankcsoport mérlegfőösszege március végén 5,69 milliárd eurót tett ki, ami éves szinten 3,2 százalékos csökkenés. Jelentősen megemelkedtek az ügyfelek betétei.

A CSOB 2008 januárja óta működik önálló pénzintézetként Szlovákiában, százszázalékos tulajdonosa a belga KBC bankcsoport. Az UniCredit Bank adózott nyeresége az első negyedévben 6,52 millió eurót tett ki. A tavalyi év hasonló időszakában a nettó nyereség 1,39 millió euró volt. Március végén a bank mérlegfőösszege 4,018 milliárd euró volt, ami éves szinten 14,4 százalékos növekedés – közölte újságírókkal Jozef Barta, a bank vezérigazgatója. A szlovákiai UniCredit Bank 99 százalékos részvénycsomagja az osztrák UniCredit Bank Austria tulajdonában van, amely az olasz UniCredit Group csoport tagja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.