Megújul az „Alföld katedrálisa”

Fél év alatt felújítják az ország egyik legnagyobb ilyen épületeként számon tartott református templom két tornyát Kunhegyesen – közölte a helyi egyházközség vezető lelkésze kedden.

MNO
2011. 05. 10. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Kálmán tájékoztatása szerint a munka a közelmúltban kezdődött, és ez év őszére be is fejeződik. A kivitelezők újravakolják a 48 méter magas tornyokat, kicserélik a nyílászárókat, megjavítják a toronysüveget, újrabádogozzák a párkányokat. A rekonstrukció a tornyok festésével zárul, ehhez a fehér festéket a napokban választotta ki a műemlékfelügyelet – tette hozzá. A lelkész elmondta: a felújításra 38 millió forint áll rendelkezésükre, ebből mintegy húszmillió forint az önkormányzat által korábban a városközpont fejlesztésére nyert európai uniós forrásból származik, a többi pedig egyházközségi önerő.

A beruházás állásáról szólva Nagy Kálmán elmondta: először a déli toronyról verték le a vakolatot, most a fugázásnál tartanak, és rövidesen az új vakolatot is felhordják a falakra. Előtte egy 40 méter magas állványrendszert kellett a templom körül kialakítaniuk, ennek felépítése 14 millió forintba került.

A lelkész kitért arra is, hogy az „Alföld katedrálisaként” emlegetett templom Hild József tervei alapján, 1827 és 1844 között épült. Legutóbb 2004-ben esett át jelentősebb rekonstrukción: akkor a teljes elektromos hálózatot cserélték ki. Az ország legnagyobb református templomainak egyike a kunhegyesi, befogadóképessége alapján – becslések szerint eléri az ötezer főt – a mintegy 3600 embernek helyet biztosító debreceni Nagytemplomot is megelőzi – mondta Nagy Kálmán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.