Mészárlás a farmon: „Elkapunk téged is, le fogunk fejezni”

Két túlélője van a brutális guatemalai mészárlásnak – tudósít az AP. Egyikük halottnak tettette magát, úgy menekült meg. A neve elhallgatását kérő, 23 éves férfi szerint a fegyveresek a farm tulajdonosát keresték. New York állam igazságügyi minisztériuma vizsgálja a bankok szerepét a gazdasági válság kialakulásában – írja a The New York Times.

Kovács N. László
2011. 05. 17. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Associated Press (www.ap.org)

Két túlélője van a brutális guatemalai mészárlásnak – tudósít az AP. Egyikük halottnak tettette magát, úgy menekült meg. A neve elhallgatását kérő, 23 éves férfi szerint a fegyveresek a farm tulajdonosát keresték.

„Éppen mostam, amikor 30-40 fegyveres férfi jelent meg a farmon. Közölték, ne mozduljunk, aztán lövöldözni kezdtek. A gyilkosságok szombat este hét óra körül kezdődtek, és vasárnap reggel ötig be sem fejeződtek – emlékszik vissza a munkás. – Én Isten segítségével életben maradtam. Hasbaszúrtak, és úgy tettem, mintha halott lennék, aztán elbújtam. Amikor másnap reggel előbújtam, már csak a levágott fejek kupacát találtam meg.”



A súlyos sérülések árán megmenekült túlélőt most kórházban ápolják, szigorú fegyveres őrizet mellett. Beszámolók szerint egy kisgyermekes anyát is futni hagytak, amikor meghallották a kicsi sírását, róluk azonban nem árultak el bővebb információt a hatóságok. A gyermek sorsa egyelőre ismeretlen.


A hatóságok a mexikói Zeta kartellt gyanúsítják a szörnyű mészárlással. A nyomozók most azt próbálják megállapítani, milyen kapcsolat lehetett a drogbandák és a rancs tulajdonosa, Otto Salguero között. Erős a gyanú, hogy a több hasonló farmmal és több száz állattal rendelkező férfi valahogy belekeveredett a kartellek közti háborúba, hiszen a fegyveresek a túlélő elmondása szerint egyértelműen őt keresték. A tulajdonosnak üzenetet is hagytak a gyilkosok, az épület falára az egyik áldozat levágott lábával írták fel: „Elkapunk téged is, Salguero, le fogunk fejezni.”

Akármilyen kapcsolatban is állt a tulajdonos a drogbandákkal, az bizonyos, az áldozatok közül egyet sem tudtak összekötni az illegális kereskedelemmel, mindannyian egyszerű, ártatlan kétkezi munkások voltak.

Alvaro Colom, az ország elnöke hétfőn a mészárlás helyszínére látogatott, és megígérte, haláluk nem marad büntetlen. „Ez barbarizmus – fogalmazott. – El fogjuk kapni őket, ha legmélyebb üregükbe bújnak is, el fogjuk kapni őket.”

A gyilkosságok nem értek véget vasárnap hajnalban. Hétfőn reggel a rendőrség körülzárt egy házat, ahol a szörnyű tett elkövetőit sejtették. A fegyveres konfrontáció végül két gyanúsított halálával végződött. Egy személyt őrizetbe vettek.

The New York Times (www.nytimes.com)

New York állam igazságügyi minisztériuma vizsgálja a bankok szerepét a gazdasági válság kialakulásában – írja a The New York Times.

A nyomozás titokban folyik, az amerikai lap azonban bizalmas forrásokból megtudta, Eric T. Schneiderman hivatala az utóbbi hetekben több prominens Wall Street-i intézettől is bekért dokumentumokat, ráadásul személyes találkozóra is behívatta a Bank of America, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley egyes képviselőit.

Egyelőre nem tudni, egészen pontosan milyen részletekre koncentrál a minisztérium. Schneiderman nem kívánt részleteket megosztani a nyomozásról, mely „egyelőre korai stádiumban van”, a Times pedig csupán annyit tudott meg, széles körben vizsgálják az intézetek kölcsöntömörítési gyakorlatát, amely sokak szerint a válság egyik legfőbb előidézői közé tartozott.

A bankok ellen több polgári eljárás is folyik, sőt van, ami már le is zárult: a Goldman Sachs 550 millió dollárt fizetett az egyik állami ellenőrző szervnek kártérítésként. A legtöbb ilyen megegyezésnél azonban a pénzintézetek kikötik, az ügy lezárulta után senkinek nincs joga tovább vizsgálni gyanús üzelmeiket – New York igazságügyi minisztere pedig kijelentette, ezt a feltételt teljességgel elfogadhatatlannak tartja. Schneiderman várhatóan a magánemberek, főként befektetők által felhozott vádakra fog koncentrálni, mint például hogy a bankok elsőre kedvezőnek tűnő kötvénycsomagok mögé rejtették veszélyes kölcsöneiket, amelyeket aztán a befektetők megvettek. Így az intézetek haszonhoz jutottak, ráadásul „mérgező” hiteleiktől is megszabadultak. A három említett bank nem válaszolt a Times megkeresésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.