Miniszteri biztost akarnak a Zeneművészeti vezetői

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői azt kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére. Ezzel párhuzamosan benyújtotta lemondását a főigazgató. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerint komoly gondok vannak a Zeneakadémia gazdálkodásában. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/775501" target="_blank"><strong>• „Valahogyan túl kell élni a következő két évet”</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/774381" target="_blank"><strong>• Csődhelyzetben a Zeneakadémia</strong></a>

MNO
2011. 05. 10. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI birtokába került kedden az a levél, amelyet a Zeneakadémia két vezetője, Batta András rektor és Török László főigazgató írt még április 28-án fenntartójához, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. A levél címzettje Réthelyi Miklós miniszter, akitől azt kérik, nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére, és amennyiben ez megtörténik, fogadja el a főigazgató lemondását.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői így fogalmaznak: „Az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatásaink alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Az egyetem vezetése ezért arra a következtetésre jutott, hogy a fenntartóhoz fordul miniszteri biztos kinevezésére irányuló kéréssel. Az a meggyőződésünk ugyanis, hogy csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére” – szól a zeneakadémiai levél.

A Zeneakadémia rektora és főigazgatója olyan modell átmeneti bevezetésére tesznek javaslatot, melyben „a különleges irányítási felhatalmazással rendelkező miniszteri biztos az oktatási, művészeti kérdésekben természetesen alapoz a hivatalban lévő rektor több évtizedes szakmai tapasztalataira, ugyanakkor szabadabban mozoghat a különleges érdekviszonyokkal súlyosan terhelt intézményirányítási útvesztőkben” – olvasható a levélben.

A dokumentum a főigazgató lemondásával folytatódik: „Az intézményirányi súlypont egyben – a miniszteri biztos működésének idejére – nélkülözhetővé teszi a főigazgatói posztot, melyet a mai anyagi helyzetben célszerű kihasználni. Ennek szellemében a jelen levelet kérjük egyben a hivatalban lévő főigazgató lemondásának is tekinteni. A miniszteri biztos kinevezéséig – javaslatunk szerint legkésőbb május végéig – a főigazgató ellátja feladatát, sőt azt követően tanácsadóként ellenszolgáltatás nélkül áll a rektor rendelkezésére. A miniszteri biztos mandátumának lejártakor a főigazgatói állást célszerű ismét pályáztatni” – fejezi be a levelet Batta András és Török László, akik a záró sorokban kérik Réthelyi Miklós minisztert, hogy javaslatuk elfogadásával segítse elő, hogy a Zeneakadémián kellő felhatalmazással mielőbb megszülethessenek az intézmény továbbélését támogató döntések.

Mint ismeretes, valóban súlyos anyagi gondokkal küzd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután finanszírozásából 228 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Egy ilyen mértékű megvonás rendkívül drámai hatású – mondta korábban Batta András, aki szerint nem a felelőtlen gazdálkodás, hanem a kellő támogatás hiánya okozta a válsághelyzetet.

A hírre, miszerint miniszteri biztos kinevezését kezdeményezte a Zeneakadémia élére az intézmény vezetése, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos úgy reagált: nincs meglepve a levél tartalmától, mert a Zeneakadémiát érintően hivatala is vizsgálatot folytat – amelyet ugyan még nem fejeztek be, de már a végén járnak –, és problémákat találtak az intézmény gazdálkodásában. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal párhuzamosan 2010 decembere óta vizsgálják a Zeneakadémia műemlék épületének felújításához biztosított költségvetési és európai uniós források felhasználását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.