Neki huszonegyszer sikerült, ami sokaknak egyszer sem

Saját rekordját megdöntve huszonegyedszer jutott fel a Mount Everestre (Csomolungma) egy nepáli serpa szerdán.

MNO
2011. 05. 11. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apa – aki sok himalájai serpához hasonlóan csak egy nevet használ – egy környezetvédő expedíciót vezet, amely több tonna, korábbi hegymászók által hátrahagyott szemetet kíván összegyűjteni. A serpa a kedvező időjárást kihasználva reggel jutott fel a 8848 méter magas csúcsra – közölte Tilak Pandej kormányzati illetékes az alaptáborból.

Apa a Mount Everest lábánál nőtt fel, és 12 éves korában kezdett teherhordóként dolgozni hegymászók és túrázók mellett. Először 1989-ben jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, azóta szinte minden évben megismételte ezt a teljesítményt. Az ötvenéves serpa és csapata egész éjjel mászott, míg helyi idő szerint reggel negyed tízre felért a csúcsra. Áprilisi indulása előtt az expedíció négy tonna szemetet tervezett összegyűjteni a hegy alsó részén, további egy tonnát a csúcs környékén.

Apát régóta aggasztja az általános felmelegedés veszélye. Elmondása szerint amikor először mászta meg a Csomolungmát, a csúcsra vezető ösvényt jég és hó borította, most pedig sok helyütt csupasz sziklák pettyezik. Az olvadó jég ráadásul mély gleccserszakadékokat képez, amelyek növelik az expedíciók veszélyességét. A serpa 2006-ban az Egyesült Államokba költözött, és Salt Lake City egyik elővárosában él.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.