Nem jelentene tragédiát a szlovák állampolgárság elvesztése

Nem járna túl sok veszteséggel, ha a szlovákiai magyarok a magyar állampolgárság felvétele után elveszítenék szlovák állampolgárságukat. Csak az útlevelük bánná, mert a különféle juttatások az állampolgárság elvesztése után is járnának – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

MNO
2011. 05. 11. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha valaki a szlovák állampolgársági ellentörvényre fittyet hányva úgy dönt, kérelmezi az egyszerűsített magyar honosítást, a szlovák állampolgárság elvesztését nem feltétlenül kell, hogy megérezze. Újdonsült magyar állampolgárként ugyanis majdnem ugyanolyan jogokkal rendelkezhetünk Szlovákiában, mint annak előtte” – állítja a lap. A szlovák állampolgárság elvesztése miatt nem foszthatnak meg senkit sem a nyugdíjától, sem a szociális juttatásoktól – tájékoztatta a lapot a Szociális Biztosító. „A nyugdíjjogosultság megítélésénél és a szociális juttatások esetében az állampolgárság nem feltétel” – állítja Jana Duriacová, a Szociális Biztosító sajtóosztályának igazgatója. Kitért arra is, hogy az állampolgárság elvesztése a munkanélküliek esetében sem von maga után változásokat. „Az állampolgárságot a munkanélkülieknek járó juttatások megítélésénél sem vesszük figyelembe. Ha az illető meghatározott ideje fizeti a járulékokat a biztosítónak, megkapja a munkanélküli segélyt” – magyarázta.

A tartózkodási engedély automatikusan jár. Az állampolgárság elvesztésével érvénytelenné válik a szlovák személyi igazolvány és az útlevél (a honosítással magyar útlevelet kapunk), amely az állandó lakhelyről szóló okmány is egyben. Ennek hiányában viszont tartózkodási engedélyre van szükség. Tartózkodási engedély nélkül három hónapig tartózkodhatnak Szlovákia területén idegen állampolgárok, utána szükséges valamilyen jogalapot szerezni az itt-tartózkodásra. A visszahonosított szlovákiai magyarok esetében ez sem kell, hogy problémát jelentsen – nyilatkozta Lancz Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet mellett működő jogsegélyszolgálat munkatársa.

„Az állandó, vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt a jelenlegi törvények értelmében mindenki megkaphatja, aki legalább öt éve állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén” – hangsúlyozta a jogász. A hatóság ez esetben csak akkor utasíthatja el a kérelmet, ha az illetőt nemkívánatos személynek minősítik. Kizárólag a magyar állampolgársága miatt viszont nem minősíthetnek valakit nemkívánatos személynek – állítja Lancz Attila. „Hátrányba egyetlen téren kerülhetünk: szlovák állampolgárság híján nem dolgozhatunk a köz- és államigazgatásban, a belügy kötelékében” – zárja írását az Új Szó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.