Nyolcvanketten haltak meg az összecsapásokban

Nyolcvankét ember halt meg Dél-Szudánban egy felkelő milícia és a nomád állattenyésztők közötti összecsapásban Varrap tartományban – mondta el kedden a déli hadsereg egyik szóvivője.

MNO
2011. 05. 10. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pásztorokra május 8-án támadtak rá a fegyveresek, 34 halottat és 45 sebesültet – köztük gyermekeket és nőket – hagyva maguk mögött. A jószágot magukkal vitték. A nomádok és a rendőrök még ugyanaznap rajtaütöttek a felkelőkön, és közülük 48-cal végeztek. Január óta az újjáéledő erőszak mintegy ezer halálos áldozatot követelt Dél-Szudánban, s 94 ezer ember vált menekültté.

A januári népszavazás eredményeképpen július 9-én függetlenné váló Dél-Szudán kormánya tehetetlen az erőszak terjedésével szemben, és sokszor képtelen szavatolni a lakosság biztonságát. A déli hatóságok azzal vádolják az északi vezetőket, hogy ők fegyverzik fel a milíciákat a térség destabilizálása és az olajkincs ellenőrzése érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.