„Obama, Obama, Oszama itt van a Tahrír téren”

Zárkózott, egyszerű életet élt bin Laden pakisztáni rejtekhelye magas falai mögött. A The Guardian által összegyűjtött információk alapján úgy tűnik, nem voltak igazak a korábban felröppent híresztelések, melyek szerint a terrorvezér luxusvillában bujkált. Az arab népek szabadságáért tüntettek és Oszama bin Laden megölése ellen tiltakoztak az egyiptomi Tahrír téren – tudósít a CNN.

Kovács N. László
2011. 05. 07. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Zárkózott, egyszerű életet élt bin Laden pakisztáni rejtekhelye magas falai mögött. A The Guardian által összegyűjtött információk alapján úgy tűnik, nem voltak igazak a korábban felröppent híresztelések, melyek szerint a terrorvezér luxusvillában bujkált.

Az igen népes bin Laden család a háromszintes épület felső két emeletén élt. Az épülethez közel 4000 négyzetméteres udvar és kert tartozott, melyet öt méter magas fal határolt – valószínű azonban, hogy a leleplezéstől joggal félő rokonság még csak a ház ajtaján sem mert kilépni. Amal Ahmed al-Szalah, bin Laden jemeni felesége úgy fogalmazott, napjait az emeleteken töltötte, még a földszintre is csak ritkán merészkedett le. Al-Szalahon kívül még két feleség élt a terroristával, erősítette meg a brit lap kérdésére a pakisztáni titkos ügynökség, az ISI egyik tisztviselője. „Három feleséget vettünk őrizetbe. Az egyiket közülük meglőtték. Később azt mesélte, már legalább öt éve élnek ezen a helyen. A gyerekek is védőőrizetben vannak” – közölte egy magas rangú katonatiszt.

A bujkálók életét egy pakisztáni testvérpár, Arsad és Tarik Khan segítette. Ők irányították a kertben folyó zöldségtermesztést, melyben néha az egyik szomszéd, egy Shamraiz nevű férfi segített. Ő a kevés kívülálló egyike, aki évente néhányszor bejutott a titkos rejtekhely udvarára. Legutoljára néhány nappal az amerikaiak érkezése előtt kérték a segítségét: közölték vele, a szomszédos, eddig üresen álló földet is szeretnék bevetni. A férfi traktorral érkezett, és felszántotta a füves területet. Az udvaron állatokat is tartottak: nyulakat, legalább 100 csirkét és egy tehenet, melyet Arsad Khan egy másik szomszéd bikájával termékenyíttetett meg.

A Khan-testvéreket gyakran látták a közeli boltokban. Legtöbbször kisgyermekek kíséretében jelentek meg, udvariasan köszöntöttek mindenkit, de beszélgetésbe sosem elegyedtek a többi vásárlóval. A gyerekek édességet és üdítőt kaptak a közeli trafikban, míg a felnőttek alapvető élelmiszereket vásároltak a vegyesboltban, és friss kenyeret a pékségben. Luxusnak nyoma sem volt a házban, tudta meg a The Guardian pakisztáni forrásokból: a házkutatást tartó hatóságok datolyán, magvakon, tojáson és szárított húson kívül nem sok ennivalót találtak. A gyerekek nem jártak iskolába. Taníttatásukat otthon bonyolították, erre a célra az egyik első emeleti szoba szolgált, ahol krétát, palatáblát és tankönyveket hagytak hátra a ház elfogott lakói.

A három feleség és a gyermekek kérdése nem kis diplomáciai és logisztikai probléma elé állította Pakisztánt. Egyelőre nem tudni, befogadja-e őket Szaúd-Arábia, Oszama szülőhazája, hiszen itteni állampolgárságától még 1994-ben megfosztották. A hagyomány szerint az apa elhunyta esetén a többi családtag gondoskodik a megözvegyült-megárvult rokonokról, bin Laden családja, Szaúd-Arábia egyik leggazdagabb dinasztiája ugyanis régen megszakította kapcsolatát rossz útra tévedt tagjával.

CNN (cnn.com)

Az arab népek szabadságáért tüntettek és Oszama bin Laden megölése ellen tiltakoztak az egyiptomi Tahrír téren – tudósít a CNN.

Ahol néhány hónappal ezelőtt még mérges tömegek követelték Hoszni Mubarak távozását, most több tízezren tüntettek az összetartozásért. Az emberek különböző arab országok zászlóit lengették, főleg olyanokét, ahová szintén elért az „arab tavasz”: Bahrein, Líbia, Jemen, Szíria. A demonstrálók követelték, Egyiptom szolidaritásának kifejezéseként vonja ki diplomatáit azokból az országokból, ahol rosszul bánnak a tüntetőkkel. Később a „szíriai mártíroknak” ajánlott jelképes koporsót is körbehordoztak.

Mindeközben egy jóval kisebb létszámú – néhány száz fős – tömeg az amerikai nagykövetség elé vonult, és Amerika- és Obama-ellenes jelszavakat skandálva fejezte ki ellenérzéseit Oszama bin-Laden meggyilkolásával kapcsolatban. „Obama, Obama, Oszama itt van a Tahrír téren” – szólt a demonstrálók egyik rigmusa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.