Pakisztán engedélyezné Bin Laden özvegyeinek kihallgatását

Pakisztán engedélyezné Oszama bin Laden özvegyeinek kihallgatását, de állítólag ragaszkodik ahhoz, hogy ehhez hozzájáruljanak azok az országok is, ahonnan származnak.

MNO
2011. 05. 10. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét, feltételezhetően iszlamista körökhöz tartozó férfit hallgattak ki kedden Párizsban a dzsihádista hálózatok elleni harc keretében, miután Franciaország jelezte, hogy tart az Oszama bin Laden terroristavezér halálát követő „megtorlásoktól”. A kihallgatásokat a belső elhárítás központi igazgatósága (DCRI) hajtotta végre. A titkosszolgálat információi szerint a franciaországi dzsihádista hálózatok egyes tagjai nemrégiben visszatértek az afganisztáni hadszíntérre. A kihallgatott személyeket a házkutatás elrendeléséig rendőri felügyelet alá helyezték.


A pakisztáni kormány egy vezető tisztségviselője azt közölte kedden, hogy Iszlámábádban nem döntöttek még az Egyesült Államok kéréséről. Az al-Kaida terrorszervezet vezetője három feleségével és mintegy tucatnyi gyerekével együtt élt az észak-pakisztáni Abbotábádban abban házban, amelyet május 2-án megostromoltak az amerikai kommandósok, hogy végezzenek vele. Az özvegyeket és velük Bin Laden néhány gyermekét jelenleg Pakisztánban tartják fogva, s a CNN hírtelevízió biztonságpolitikai elemzője szerint Washington alig várja, hogy kihallgathassa őket, mivel értékes információkat lehetne kicsikarni belőlük a terroristavezér múltjára, továbbá más al-Kaida vezetők személyére, mozgására és kapcsolataira vonatkozóan.

A szóban forgó három feleséget a CNN amerikai hírtelevízió most egy amerikai tisztségviselő segítségével azonosította. A legfiatalabb a jemeni Amal asz-Szadah (Amal al Sadah), aki 2000-ben ment feleségül Bin Ladenhez, tőle született Szafia nevű lánya nem sokkal a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadás után, és Szafia azt mondta pakisztáni tisztségviselőknek, hogy látta, amikor apját lelőtték. A szaúdi Kairiah Szabar (Khairiah Sabar) a rajtaütés idején szintén ott volt az abbotábádi házban. Ő a terroristavezér Hamza nevű fiának az anyja, akivel 1985-ben házasodott össze, és 2011 szeptembere után vele élt Afganisztánban. A harmadik a szaúdi Sziham Szabar (Siham Sabar), akit 1987-ben vett feleségül az al-Kaida vezére, és ő is együtt volt vele 2001 után Afganisztánban. Tőle született Halíd (Khalid) nevű fia, akit az amerikai kommandósok szintén megöltek az abbotábádi akcióban.

Peter Bergen, a CNN nemzetbiztonsági elemzője a hírtelevíziónak elmondta, hogy a két szaúdi feleség igen képzett volt. Egyikük az iszlám törvénykezés jogi doktora, a másiknak pedig szintén van valamiféle tudományos fokozata arabisztikai tanulmányokból. Thomas Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó a tévében megerősítette: kérelemmel fordultak a pakisztáni félhez, hogy kihallgathassák az Oszama bin Laden abbotábádi házában őrizetbe vett személyeket, köztük a három feleséget. Pakisztáni tisztségviselők ugyanakkor azt mondták a CNN-nek, ezt csak abban az esetben engedélyezik, ha ehhez a származási országok is hozzájárulnak.

A CNN szerint a feleségek máris szolgáltak érdekes információkkal a házban uralkodó légkörről. Ennek alapján Pakisztán washingtoni nagykövete elmondta, hogy az egyik feleség soha nem mozdult ki arról az emeletről, ahol Oszama lakhelye volt, mivel tébolyultan félt a helyváltoztatástól. A feleségek nem léphettek az ablakok közelébe és nem mehettek ki a szabad levegőre sem.

Iszlámábádnak a kihallgatási kérelemre adott válaszát nagyban befolyásolhatja, hogy az amerikaiak titkos művelete kínos helyzetbe hozta az érzékeny szövetséges Pakisztánt, amely éveken át cáfolta, hogy a világ leginkább keresett terrorista vezetője az ő földjén tartózkodna. A brit hírügynökség egyenesen úgy tudja, hogy Oszama bin Laden jemeni és két szaúdi feleségét Pakisztán gyermekeikkel együtt át akarja adni származási országuknak, s ennek érdekében már fel is vették a kapcsolatot, választ azonban még nem kaptak. A CNN tudomása szerint Bin Ladennek van egy további özvegye is, egy bizonyos Nazsua Ganem, aki az első feleség volt. Ő 2001 szeptembere után elhagyta Afganisztánt és jelenleg egybehangzó források szerint Szíriában él.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.