Robbanásra készülnek az írek?

Három év recesszió után idén már bővül az adósságban nyakig úszó ír gazdaság a pénzügyminiszter előrejelzése szerint.

MNO
2011. 05. 11. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Noonan, aki kedden a parlamentben a munkahelyteremtő kezdeményezésekről számolt be, elmondta, hogy az utóbbi három egymást követő évben a gazdaság zsugorodott, a javak és szolgáltatások volumene 12 százalékkal esett vissza. Idén viszont a remények szerint bővül a gazdaság, és a növekedés a következő években tovább gyorsul.

A pénzügyminiszter az idei évre a bruttó hazai termék (GDP) 0,75 százalékos növekedését valószínűsíti, jövőre 2,5, 2013-ra pedig 3 százalékos bővülésre számít, köszönhetően az export felfutásának. Írország GDP-je tavaly 1 százalékkal csökkent, 2009-ben 7,6, míg 2008-ban 3,5 százalékos volt a visszaesés.

Noonan ismét kizártnak nevezte a társasági adó 12,5 százalékos kulcsának megemelését. Az alacsony adókulcsot Franciaország és Németország is bírálja. A társasági adó mértéke nem változik, „ez iparpolitikánk központi eleme” – mondta Noonan. Írország tavaly novemberben kénytelen volt elfogadni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 85 milliárd eurós mentőövét, miután államháztartási hiánya – tavaly a GDP 32 százaléka – a csillagos égbe szökött.

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy rövidesen csökkentik az íreknek nyújtott hitelek kamatait, amelyek mértéke jelenleg átlagosan 5,8 százalék. Dublin hónapok óta kéri a kamatok csökkentését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.