Segített a roncsprémium

Tavaly ismét nyereségessé vált a legnagyobb orosz autógyártó, az AvtoVAZ, amihez nagy segítséget adott a kormány által meghirdetett roncsprémium.

MNO
2011. 05. 10. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lada autókat gyártó cég, amelyben 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a francia Renault, 3,6 milliárd rubel (129 millió dollár) adózott eredményt ért el tavaly, az egy évvel korábbi 49,2 milliárd rubel veszteség után. Az AvtoVAZ árfolyama kedden dél körül csaknem két százalékot emelkedett a moszkvai értéktőzsdén.

Oroszországban tavaly március 8-án indult el a roncsprémiumprogram. Aki tízéves vagy annál idősebb autóját leadja a roncstelepen, az ötvenezer rubelt, majdnem 1258 eurót kap új gépkocsi vásárlására. A programra – amelyet eredetileg csak 2010. november 1-ig terveztek – 270 millió eurónak megfelelő összeget szánt akkor a kormányzat. A gépkocsi kora mellett a másik feltétel, hogy csak orosz gyártmányú új autót lehet vásárolni. Időközben a programot 2011 végéig meghosszabbították, és újabb ötmilliárd rubelt (126 millió eurót) rendeltek erre a célra.

Oroszországban mintegy 29 százalékkal, 1,9 millióra nőtt az autóeladás tavaly, és az idén további 20-25 százalékos emelkedést várnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.