Száguldanak a német árak

Németországban 2,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a szerdán megjelent adatok szerint. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában februárban és márciusban egyaránt 2,1 százalék volt a 12 havi infláció, amely így már sorban a harmadik hónapja áll a 2 százalékos határ felett.

MNO
2011. 05. 11. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német statisztikai hivatal jelentése szerint az áprilisival megegyező mértékű drágulás legutóbb 2008 októberében volt. Ennél nagyobb inflációt legutóbb 2008 szeptemberében mértek, akkor 2,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves szinten. Az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékot nem meghaladó inflációt tart megfelelőnek, és áprilisban – csaknem két éve először – éppen az infláció elszabadulása miatt emelte irányadó kamatát. Németországban havi összevetésben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban.

Az uniós módszertan alapján számított infláció (HICP) éves szinten 2,7 százalék, havi összevetésben 0,3 százalék volt áprilisban. Az árszintet elsősorban az energia éves összehasonlításban 10,5 százalékos drágulása emelte meg. Az inflációt felhajtó tényezők közül kitűnik még a légi közlekedés és az üdülési szolgáltatások 13,8, illetve 10,5 százalékos – a húsvéti ünnepek miatt végbement – drágulása, amely 0,2 százalékpontot tesz ki az áprilisi éves inflációból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.