Tagad a 29 gyilkossággal vádolt bandavezér

Szergej Butorin, az úgynevezett orehovói banda vezére, akit 29 gyilkossággal és számos gyilkossági kísérlettel vádolnak, ártatlannak vallotta magát a moszkvai városi bíróságon kedden megkezdődött pere első napján.

MNO
2011. 05. 10. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség szerint a banda a kilencvenes évek közepén alakult, mintegy 40 tagja csaknem 60 gyilkosságot követett el. Butorinnal együtt a bíróság előtt áll Marat Poljanszki, a banda egyik tagja, aki bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban, nevezetesen bűnszervezetben való részvételben és négy gyilkosságban. A két vádlott nemrég szabadult Spanyolországban a börtönből: ott 2001-ben ítélték el őket tiltott fegyvertartásért.

A banda főképpen a kilencvenes években volt rendkívül aktív. Ismertebb áldozataik között volt az 1. számú gyilkosnak nevezett Alekszandr Szolonyik, akit 1997-ben fojtottak meg Görögországban, valamint az idős sportolók szociális segélyalapítványának vezetője, Otari Kvantrisvili.

Butorin nem az alapító vezér: 1994 óta állt a bűnszövetkezet élén, azóta, hogy a csoportosulás akkori vezetőit szintén megölték. A banda tagjai főképpen üzletembereket gyilkoltak meg, de a konkurens bandákkal szemben is kegyetlenül felléptek, és a saját szervezetük jó néhány tagját is megölték.

A vádlottaknál és a banda többi tagjánál tartott házkutatás során hatalmas mennyiségű fegyvert foglaltak le, de találtak pokolgépeket és robbanóanyagokat, valamint a lehallgatást szolgáló illegális eszközöket is. A bíró az ügyet esküdtszék nélkül tárgyalja. A tárgyalást szerdáig elnapolták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.