Tarolni fognak az olcsó táblagépek

Piaci várakozások szerint már az idén meghaladhatja a tableteladások száma a notebookokét: a GKIeNET és T-Mobile közös tanulmánya szerint a táblagépek terjedését a szolgáltatók díjcsomagjai is segítik.

Bodacz Péter
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban még korai a tablet-PC-ék forradalmáról beszélni, de a kereslet élénkülése már érzékelhető. Tavaly csaknem 420 ezer hordozható számítógépet adtak el, amelynek megközelítőleg ötven százalékát teszik ki az ultra hordozható netbookok – derül ki a GKIeNET és T-Mobile közös felméréséből. Eszerint bár a táblagépek kezelése és megjelenése is sokkal közelebb áll az átlagfelhasználók igényeihez, a magyar piacon még csak a korai befogadók körében népszerűek ezek az eszközök. A tabletek terjedésének ugyanakkor kedvez, hogy a mobilszolgáltatók kifejezetten internetezésre összeállított díjcsomagok esetén a készülékekre támogatási kedvezményt adnak, ahogy a mobiltelefonok esetében is.
A kutatási összefoglaló a tabletek elterjedésére kapcsán egy Amerikában készült felmérésre utal, amely szerint egy átlagfelhasználó egész napját vizsgálva mindössze 25 százaléknyi időt tölt tartalomkészítéssel, a nap maradék részében csupán tartalmat fogyaszt; böngészik, videót vagy filmet néz, e-bookot olvas, játszik. Ezekre a tevékenységekre viszont kevés kényelmesebb megoldás létezik, mint a tablet.
A felmérés szerint az idén várhatóan nagyságrendileg annyi tabletet értékesítenek a világban, mint az utóbbi évek mobil-PC piacát fenekestül felforgató netbookot. Ezért míg a tavalyi esztendő a piacra lépés miatt marad emlékezetes, addig idén már valószínűleg tömegtermékké válnak a magyar piacon is a táblagépek. A tanulmány ennek kapcsán idézi az IDC piackutató felmérését, amely szerint az elmúlt évben az újdonságokra fogékony vásárlók közül 17 millióan döntöttek a tablet vásárlása mellett. A növekedés dinamikus: míg tavaly az első negyedévben kétmillió darabot adtak el ezekből a készülékekből, addig a negyedik negyedévre számuk már átlépte a tízmilliót. Mára az is eldöntöttnek látszik, hogy a netbookpiac nem szűnik meg, csak némiképp átpozicionálódik, és megmarad a laptopok alsó kategóriás képviselőjeként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.