Több embert is felvennének

A munkáltatók a műszaki és informatikus végzettségűeknek kínálják a legtöbb állást Magyarországon, ugyanakkor a kereslet nem találkozik a kínálattal, sokkal több ilyen végzettségű munkaerőre lenne szükség – derül ki a jobinfo.hu negyedéves felmérésből.

MNO
2011. 05. 07. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az álláskereső portál 80 000 állásajánlatot és 210 000 álláskeresőt magában foglaló adatbázisa alapján készítette el nem reprezentatív felmérését. Az eredmények szerint a január-márciusban kínált állások több mint 12 százaléka mérnök, műszaki vezető, csaknem 11 százaléka pedig az informatika és a telekommunikáció területén végzetteknek szól, minden tizedik állást pedig az adminisztráció/asszisztencia/ügyfélszolgálat témakörben kínálják.

A konkrét pozíciókat vizsgálva kiderül, hogy leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók. A legkeresettebb tíz pozíció közül ugyanakkor négy műszaki végzettséghez kötött állás: leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért versenyeznek a munkáltatók.

A felmérés rámutat: a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka budapesti, közel 50 százaléka pedig Pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás – leginkább a multiknak köszönhetően – Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található.

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét: 62 százalék angolul, 20 százalék németül, 3 százalék pedig franciául tudó munkatársat keres. Kiderül az adatokból az is, hogy távmunka alkalmazása továbbra sem népszerű a magyarországi munkaadók körében, mivel körülbelül minden 2000 állásajánlatra jut egy ilyen jellegű munka.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.