Több villanyautójuk van, mint bárkinek

Fittyet hánynak az országúti cirkálókra a dugókban, fütyülnek a dugódíjra és a parkolóórákra – a kőolajból meggazdagodott Norvégia fővárosa egyben a villanyautók nemzetközi fővárosa is.

MNO
2011. 05. 11. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel négyezer tiszta és csendes kisautó rója a királyság útjait, számuk az új modellek megjelenésével egyre nő. „Itt több a lakosonkénti villanyautók száma, mint bárhol a világon” – mondta el Rune Haaand, a Norstart fogyasztóvédelmi szövetség munkatársa. A villanyautók – az alapváltozatnak számító Minitől és Buddytól a kevesebb mint négy másodperc alatt 100 kilométer/órára felgyorsulni képes sportos változatokig, mint a Tesla – ma már az oslói városkép részei.

Norvégia, a világ egyik fő szénhidrogén-exportőre nagyra törő klímavédelmi célokat tűzött maga elé: 2020-ig legalább 30 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását. „A villanyautó ennek fontos eszköze, mert a kibocsátás 40 százaléka a közlekedésből ered, ennek 60 százaléka pedig a közúti közlekedésből” – mutatott rá Magnhild Meltveit Kleppa közlekedési miniszter.

Egyes becslések szerint a jelenleg forgalomban lévő 3891 villanyautó révén a skandináv ország több mint hatezer tonna szén-dioxid-kibocsátást spórolhat meg évente. Ennek érdekében az igen kedvező adószabályokon kívül számos más kedvezmény van érvényben évek óta. A villanyautók a dugókban ráhajthatnak a buszsávra, nem kell behajtási díjat fizetniük a belvárosban, továbbá ingyen parkolhatnak a nyilvános parkolókban, ahol ráadásul ingyen fel is tölthetik az akkumulátorokat.

A növekvő keresletet az autógyártók új modellekkel igyekszenek kielégíteni. Az idei év első negyedévében Norvégiában a kisautó kategóriában egy villanyautóból, a Mitsubishi i-MiEV-jéből adtak el a legtöbbet, megelőzve az olyan hagyományos kedvenceket, mint a Golf. „Négyszázat akartunk az idén eladni belőle Norvégiában, már most hétszáznál tartunk, és várhatóan elérjük az ezret is” – így Bernt Jessen, a Mitsubishi norvégiai részlegének igazgatója.

Norvégiában országos töltőhálózatot létesítettek, amelyeknél a szokásos hét-nyolc óra helyett 20 perc alatt „meg lehet tankolni”. Nemsokára a hegyvidéki hétvégi ház is csak „néhány kilowattnyi” távolságra lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.