Vádat emelhetnek a balesetet okozó politikus ellen

Vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a múlt év januárjában Magyarországon halálos balesetet okozó horvát politikus, Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) elnökének ügyét a rendőrség.

MNO
2011. 05. 10. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát politikus ellen halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárás fejleményeiről a Vecernji List horvát napilap írt keddi számában. Az MTI érdeklődésére a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Főügyészség is megerősítette a hírt. Bíró Gábor, a rendőrség sajtóreferense közölte: befejezték a vizsgálatot, az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a Kaposvári Városi Ügyészséghez.

Horváth Szilárd megyei főügyész elmondta, hogy az ügyirat a napokban érkezett meg. Harminc napjuk van az érdemi döntésre, melynek eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt – tette hozzá a főügyész, aki azt is közölte, hogy a horvát politikust a jogsegélyszolgálat révén a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták.

Az MTI tavaly január 12-én, a CroatianTimes című horvát weblapra hivatkozva számolt be arról, hogy Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) vezetője halálos balesetet okozott Magyarországon. A lap szerint Cacic maga tájékoztatta a horvát médiát. A politikus biztosíték letétbe helyezését követően még a baleset napján elhagyhatta az országot.

A Magyarországon hatályban lévő adatvédelmi rendelkezések értelmében a rendőrség nem közöl a balesettel kapcsolatos személyes adatokat – mondta akkor az MTI érdeklődésére Makula György, az ORFK szóvivője. Tájékoztatása szerint egy horvát állampolgár 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezette járművét, ezért későn észlelte az előtte, a külső forgalmi sávban, vele azonos irányban közlekedő másik személyautót, és a 180-as kilométer közelében a jármű hátsó részének ütközött. A baleset következtében két ember súlyos, egy könnyebb sérülést szenvedett.

Az egyik súlyos sérült másnap, a másik január 22-én a kórházban meghalt, ezért az ügyben először közúti baleset okozás vétségének gyanúja miatt elrendelt nyomozás halált okozó közúti baleset gondatlan okozásává változott.

Az akkor a 148 tagú zágrábi parlament ellenzéki padsorában helyet foglaló, a 2007-es választáson hét mandátumot szerző centrista néppárt elnöke a balesetről azt mondta, hogy az a rendkívül rossz időjárási és útviszonyok miatt következett be, heves esőben és sűrű ködben. A balesettel összefüggésben a Jutarnji List című horvát újság honlapja felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt a jogosítványa megszerzése óta.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2010. január 25-én az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a horvát pártvezető január 8-ai magyarországi balesetének idején nem volt jeges az M7-es autópálya burkolata az érintett szakaszon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.