Valami megmozdult a kelet-magyarországi térségben

Az épületállomány több mint kétharmada szorul korszerűsítésre a következő évtizedekben, de ezen program révén akár 90 ezer új munkahely is létrejöhet – hangsúlyozták a Kitörési esélyek az építőiparban című keddi budapesti rendezvényen a felszólalók. A szakértők örömteli fejleménynek nevezték, hogy a fejlesztési minisztériumhoz beérkező operatív programokat érintő pályázatok jelentős része a kelet-magyarországi térségből érkezett.

Kovács András
2011. 05. 24. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságos helyzet van az építőiparban, amiből van esély a kitörésre, de elképzelhető, hogy ez nem történik meg – mondta el Széman György, a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉSZ) elnöke. Szerinte a szakma is felelős a mostani helyzetért, többek között azért, mert a korábbi években az állami megrendelésekre épült. A másik problémának a fizetőképes kereslet hiányát nevezte. Széman úgy látja, az uniós források végén vagyunk, és a banki szektor is egyre nehezebb feltételekkel vesz részt a finanszírozásban. A szakértő az egyik kitörési esélynek az épületenergetikát nevezte, amelyben a civil szférának is fel kell ismernie, hogy nem mindegy, mennyit fizetünk az energiáért.

Több tízezer új munkahely jöhet létre

A teljes nemzeti energiafelhasználás 40 százalékát az épületek használják fel, sajnos rendkívül pazarlóan, amin mindenképpen változtatni kell – hangsúlyozta Gémesi Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) főosztályvezetője. Az épületállomány csaknem 70 százaléka korszerűsítésre szorul, a középületek és a hazai tulajdonban lévő kkv-szektor épületei is rossz adottsággal rendelkeznek – tette hozzá. Becsléseik szerint az energiahatékonysági programok hatására 70-90 ezer új munkahely jöhet létre a következő évtizedekben. Gémesi elmondta, hogy 2008–2016 között 9 százalékos megtakarítást szeretnének elérni az energiafelhasználás területén. A főosztályvezető kiemelte, hogy a legnagyobb megtakarítást a köz- és lakóépületek esetében lehet elérni. Az épületenergetika területén 2030-ig a fűtési energia igényének 30 százalékkal való csökkentése a cél – tette hozzá.

Üdítő fejlemények

Gémesi rámutatott arra is, hogy az állam részéről 100 egységnyi épületenergetikai befektetés révén 110 egységnyi bevételhez juthat, ráadásul javul a foglalkoztatottsági helyzet és csökken az energiaszegénység is. Az eddigi Környezet és energia operatív program (Keop) források nagy részét a keleti országrészből használták fel, ami mindenképpen örömre ad okot, mert így a hátrányos térségek számára egyfajta kiút nyílik meg – mutatott rá Gémesi. Sajnálatának adott hangot, hogy a szintén hátrányos dél-dunántúli térségből kevés pályázat érkezett.

Gyorsulhat az elvándorlás

Az építésgazdaság a társadalom épített környezetét hozza létre és tartja fenn – mutatott rá Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnöke, az építészstratégiai albizottság vezetője. 500-600 ezer ember vesz részt ebben a szektorban és a GDP 15 százalékát fedi le – tette hozzá. Az ágazat erőssége a társadalmi érdeklődés és hogy épített örökségünk nagy része világörökségi védelem alatt áll, valamint a magas szakmai elismerés és a felhalmozott tudásanyag – mondta Noll.

A MÉK elnöke a gyengeségek közé sorolta, hogy hiányzik az intézményrendszer, erős a korrupció a szektorban, hiányzik a hosszú távú gondolkodás, a karbantartás szinte kiment a köztudatból, és hiányzik a szabványok és minőségi követelmények rendszere. Szerinte szervezetlen a szakmunkásképzés és ellenőrizhetetlen a szakképzési források felhasználása. A májusi uniós munkaerő-piaci nyitás veszélye, hogy felgyorsulhat a szakképzett emberek elvándorlása – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.