1000 milliárd euró feletti büdzsét javasoltak

A jelenleginél valamivel magasabb, összesen 1025 milliárd eurós költségvetést javasol az Európai Uniónak a 2014–2020 közötti időszakra az Európai Bizottság.

MNO
2011. 06. 29. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós végrehajtó testület egész napos tanácskozásán kidolgozott javaslat José Manuel Durao Barroso elnök nyilatkozata szerint egyszerre ambiciózus és felelős, megfelel arra, hogy az unió eredményeket tudjon felmutatni a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés fellendítésében. A tervezet szerint a kiadások uniós szinten a bruttó összjövedelem (GDP) 1,05 százalékára rúgnának, akárcsak a jelenlegi keret esetében. Ez azt is jelenti, hogy a bizottság igyekezett figyelembe venni a nagy befizető országok előzetesen jelzett álláspontját, amely szerint a büdzsé szintjének emelése nem lehetséges.

A bizottság új bevételi forrásokat is javasol, köztük a pénzügyi tranzakcióra kivetendő illetéket, illetve egy uniós áfahányadot. Kezdeményezte emellett egy új alap létrehozását a tagországok közti összeköttetéseket segítő infrastrukturális, energiaügyi és távközlési fejlesztésekre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.