138 liter vért adott a szerb férfi

A 71 esztendős Vaszilije Kasapszki az önkéntes véradók rekordere Szerbiában: életében eddig 355 alkalommal összesen 138 liter vért adott.

MNO
2011. 06. 14. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A véradók világnapja alkalmából a vajdasági Szerémségben, Szremska Mitrovicán rendezett alkalmi ünnepségen köszöntötték a véradók csúcstartóját, aki tisztes foglalkozását tekintve a város húsfeldolgozó üzemének henteseként vonult nyugdíjba.

Kaszapszki mester abszolút rekorder: először 1957-ben kereste fel a véradóállomást, s azóta 355 alkalommal „hódolt” e nemes passziónak, hogy segítsen a rászorultakon. Összesen 138 liter vért adott. Tisztelői azt is kiszámolták, hogy ez a mennyiség a saját testsúlyának kétszerese.

Kaszapszki az önkéntes véradóknak járó összes létező díjat és elismerést elnyerte már, és azt is feljegyezték róla, hogy először akkor adott vért, amikor a saját édesanyját kellett vérátömlesztésben részesíteni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.