1,68 milliárd a járványok ellen

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a járványos – esetenként az emberre is veszélyes – állatbetegségek megelőzéséről és felszámolásáról szóló jogszabályt, ennek értelmében a finanszírozáshoz az idén 1,68 milliárd forinttal járul hozzá a nemzeti költségvetés állami támogatás formájában – olvasható a Kormány.hu internetes honlapon a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatója.

MNO
2011. 06. 02. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VM rendeletben szabályozza a járványos állatbetegségekkel kapcsolatos feladatokat, és a megelőzésre, védekezésre szánt idei keretösszeget is. Minden uniós tagország kötelessége ugyanis védekezni járványos állatbetegségek – például: a szalmonella, a sertéspestis, a madárinfluenza, a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak, illetve a veszettség – ellen, miután ezek egy része az embereket is veszélyeztetheti.

A feladatok ellátásához szükséges pénzügyi forrás egy részét az Európai Unió, másik részét a magyar állam biztosítja. Így az állattartók terheinek részleges átvállalásával támogatható a versenyképességük, megteremthetőek az egészséges élelmiszerek előállításához szükséges feltételek, és javulhat hazánk járványügyi helyzete is.

Az Európai Bizottság évente határozza meg a tagállamoknak nyújtott – tárgykörre vonatkozó – pénzügyi hozzájárulás mértékét. A bizottság határozata egy évre szól, emiatt szükséges az idei támogatási összegeket és feltételeket a magyar jogszabályban is rögzíteni. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bírálja el és fizeti ki a támogatásokat – tájékoztat a Kormány.hu.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.