21 ezer ember életminőségét javítja a beruházás

A Nemzeti Fejlesztési Terv közel 300 millió forintos támogatásával vízhozam-bővítési rekonstrukciót hajtottak végre Heves megyében a Hanyi-éri belvíz főcsatornán – jelentette be szerdán a fejlesztés felavatásakor Hevesvezekényben a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság vezetője.

MNO
2011. 06. 29. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 40 kilométer hosszúságú főcsatorna hét Heves megyei településről vezeti el a Tiszába a csapadékvizet, ily módon a beruházás 21 ezer ember életminőségének javításához járul hozzá – közölte Lovas Attila. Az igazgatóság egész területén, mintegy 2 milliárd forint értékű belvízfőcsatorna-fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a 2009 októberében kezdődött beruházás keretében a vízhozambővítést célzó mederfejlesztés mellett megtörtént a hullámtér rekonstrukciója és a meder ökológiai rehabilitációja is. Öt műtárgyat újítottak fel az érintett 16 kilométeres szakaszon, egyebek között egy gyaloghidat is. A rekonstrukció teljes költségét az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program keretében elnyert pályázati forrás biztosította – mondta Lovas Attila.

Fenyves László, Hevesvezekény polgármestere arról szólt, hogy miközben csapadékmentes időszakokban akár gyalogszerrel is át lehet kelni a Hanyi-éren, addig esőzések esetén katasztrófákat képes okozni a vízfolyás. Felidézte, hogy 1999 nyarán utcákat, lakóépületeket öntött el az ár, számos ház össze is dőlt. A rekonstrukciós munkálatok már a kivitelezés alatt jól vizsgáztak, hiszen 2010 is igen csapadékos esztendő volt – mondta a polgármester.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.