227 millió forint színvonalas kiállításokra

Idén összesen 227 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok múzeumaik állandó kiállításainak megújításához, új állandó kiállítások létrehozásához, valamint – Pest megyében és Budapesten – múzeumpedagógiai foglalkoztatók kialakításához.

MNO
2011. 06. 02. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a múzeumok modernizációját szolgáló Alfa programban Réthelyi Miklós miniszter idén két fő támogatási célt határozott meg: egyrészt új állandó kiállítások előkészítését, létrehozását, valamint régi állandó tárlatok teljes körű felújítását – beleértve a nemzeti és etnikai kisebbségi kultúra értékeit bemutató kiállításrészek kialakítását is –, másrészt oktatási célú közösségi terek létrehozását a budapesti vagy Pest megyében működő múzeumi intézményekben.

A támogatás feltétele, hogy a pályázó önkormányzat 10 százalékos önrészt biztosítson. Erre abban az esetben nincs szükség, ha az adott intézmény önállóan – az önkormányzattól függetlenül – gazdálkodik. A támogatásra vonatkozó kérelmeket a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus rendszerben június 23-ig, illetve postai úton június 24-ig együttesen kell benyújtani a miniszterhez. A támogatási összeggel a nyertes pályázóknak 2012. december 15-ig kell elszámolniuk.

A szaktárca közleménye emlékeztet arra, hogy a helyi önkormányzatok által fenntartott múzeumi intézmények szakmai és infrastrukturális fejlesztése 2004 óta az Alfa program támogatásával valósul meg. A program valójában modernizációs stratégia, amelynek célja, hogy az ország legkülönbözőbb részein, így különösen a vidéki múzeumi hálózat intézményeiben színvonalas kiállítások, programok várják az érdeklődőket. A programra az elmúlt hét évben 167 pályázat érkezett, és összesen 1,85 milliárd forintot osztottak szét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.