3730 liter ismeretlen eredetű párlatot foglaltak le

A vámosok összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le a március és május között végzett ellenőrzéseik során – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vasárnap.

MNO
2011. 06. 12. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenőrzés fő célja az volt, hogy kiszorítsák a kereskedelemből az adózatlan párlatokat. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény már több mint fél éve hatályban van. Hozzáteszik: a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy gyümölcsökből évente 50 liter mennyiségig jövedéki adó megfizetése nélkül párlatot lehessen előállítani, akár otthoni körülmények között, akár szeszfőzdében, de ezek a termékek saját fogyasztásra készíthetők, és nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervei megvizsgálták, hogy e joggal és kedvezménnyel követnek-e el visszaéléseket, és ha igen, akkor milyen mértékben. Ezek fényében 2011 márciusa és májusa között a szokásos ellenőrzéseken felül speciális ellenőrzéseket is végeztek a pénzügyőrök elsősorban a vendéglátóhelyeken, de különböző vásárokon, valamint piacokon is vizsgálódtak.

Az összesen több mint ötezer ellenőrzés 11 százalékában tapasztaltak jogsértést, és összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le. A feltárt 584 jogsértés között akadt más is. Lefoglaltak például engedély nélkül előállított pálinkafőző készüléket, és sok esetben jártak el adminisztratív mulasztások miatt is. A felderített párlatmennyiség, valamint a nagyszámú jogsértés indokolttá teszi, hogy a célzott ellenőrzések folytatódjanak – írják a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.