A csimpánzok értelmesebbek, mint az embergyerekek

Német kutatók összehasonlító kísérletekkel bizonyították, hogy az emberszabású majmok kombinatív képesség terén felveszik a versenyt az embergyerekekkel.

MNO
2011. 06. 14. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kísérletek elején a Daniel Hanus és Natacha Mendes lipcsei kutatók által vezetett csoport egy földimogyorót helyezett el egy vastag műanyag cső alsó végén, és egyúttal vizet bocsátottak az állatok rendelkezésére – ám egyik majomnak sem jutott eszébe, hogy vizet öntsön a csőbe, hogy az felemelje a mogyorót, lehetővé téve, hogy az állat hozzájusson a táplálékhoz. Ha azonban a majmoknak mutattak egy víz tetején lebegő földimogyorót, a csimpánzok egyötödének eszébe ötlött, hogy Archimédész törvényét alkalmazva szájában vizet vigyen a csőhöz, majd addig töltögesse, amíg el nem éri a mogyorót – írták a kutatók a PLoS ONE című folyóiratban a Der Standard internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Az orangutánok ugyanakkor mind csődöt mondtak a kísérletnél.

Később négy és nyolc év közötti gyerekek kapták ugyanazt a feladványt, mint az emberszabásúak. Míg a nyolcévesek 58 százaléka jutott el a megoldáshoz, addig a négyéveseknek mindössze a nyolc százaléka járt sikerrel. Az egyik csimpánz trükkje még a kutatókat is meglepte: ő ugyanis belevizelt a csőbe, hogy azt követően jóízűen elmajszolja az elérhetővé vált mogyorót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.