A horvát kormány módosítaná a Mol–INA szerződést

A horvát kormány csütörtökön jóváhagyta, hogy tárgyalások kezdődjenek a Mollal a Mol–INA részvényesi szerződés módosításáról.

MNO
2011. 06. 02. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát Hina hírügynökség beszámolója szerint Djuro Popijac gazdasági miniszter elmondta: a tárgyalások célja, hogy hatékonyabbá váljon az eredeti, 2003-ból származó szerződésben foglalt célok megvalósítása, különös tekintettel a nemzeti energiabiztonságra. Az INA még a héten írásban fogja kérni a találkozót a Moltól.

A tárgyaló delegáció tagja lesz a gazdasági miniszter mellett Martina Dalicand pénzügyminiszter, valamint Davor Stern, az INA felügyelő bizottságának az elnöke. Az INA legnagyobb tulajdonosa, a Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék.

A Mol mindig nyitott volt az egyeztetésre

Somlyai Dóra, a Mol kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a Mol mindig is nyitott volt bármilyen egyeztetésre stratégiai partnerével, Horvátország kormányával. Közölte: a Molnak meggyőződése, hogy az INA fejlődése, valamint a kelet-közép-európai energiabiztonság területén elért eredmények azt bizonyítják, hogy a szerződések teljesítik a két fő részvényes és stratégiai partner eredeti szándékait.

A Mol pedig nyitott ezen eredmények további fejlesztésére. Kifejtette, hogy a részvényesi megállapodásoknak megfelelően, illetve a horvát kormány és a Mol közös együttműködésének eredményeként, az INA jelentős mértékben fejlődött az elmúlt években. Pénzügyi helyzete stabilizálódott, a kutatás, kitermelési és kereskedelmi befektetések felgyorsultak.

A Rijeka-i finomító modernizációs program első fázisának befejezésével az INA képes immár arra, hogy az európai elvárásoknak megfelelő Euro V-ös üzemanyaggal lássa el a horvát piacot és a fogyasztókat. Somlyai Dóra elmondta azt is, hogy 2011 első negyedévében ráadásul az INA rekordnagyságú nyereséget ért el, ami már a harmadik sikeres negyedév a sorban. Az új hosszú távú gázellátási szerződéssel pedig az INA hozzájárult Horvátország energiabiztonságának megerősödéséhez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.